Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Ή κόβουμε τα κορωνοπάρτι ή ανοίγουμε οργανωμένα ανοιχτούς χώρους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε πως θα αυξηθούν τα κρούσματα με τα self test ενώ τόνισε πως τα κορωνοπάρτι μπορεί να στοιχίσουν το Πάσχα.

Για το άνοιγμα των Λυκείων με self test, τις μετακινήσεις το Πάσχα και τις εικόνες συνωστισμού σε κορωνοπάρτι με DJ και φωτοβολίδες στην πλατεία Βαρνάβα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και ότι με τα self test θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους που θα είναι θετικοί. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πράγματι θετικοί. Δηλαδή αν επαναληφτεί θα βγουν θετικοί. Οπότε είναι χρήσιμο γιατί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως τις επόμενες μέρες λόγω εφαρμογής των self test προφανώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί. «Αυτό δεν θα αυξήσει ούτε τους διασωληνωμένους, ούτε τους νεκρούς, αναμένεται να προστατέψει μελλοντικά από αυτό. Παράλληλα, τόνισε πως το ποσοστό της θετικότητας θα πέσει γιατί η δειγματοληψία που γίνεται τώρα είναι τυχαία».

Ταυτόχρονα ο κ. Λουκίδης ανέφερε πως τα self test είναι καλό μέτρο για να ιχνηλατήσει να βρει περιπτώσεις. «Σημαντικό στην δουλειά και ειδικά για το άνοιγμα της εστίασης. Όταν κάνεις τα οικονομικά ανοίγματα πρέπει να έχει στενή παρατήρηση. Αν καταφέρουμε και δείξουμε στις 15 επόμενες ημέρες ότι στα σχολεία και ότι βοηθάει στην ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων θα είμαστε πάρα πολύ μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για τις εικόνες συνωστισμού σε κορωνοπάρτι είπε πως το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι πριν πας στο κορωνοπάρτι να παρουσιάζεις το αρνητικό self test και σημείωσε πως οι μαζώξεις τέτοιου τύπου μπορεί να κοστίσουν και το Πάσχα. «Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρτι σε γειτονιές με take away ποτά. Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα. Η θα το κόψουμε ή θα το κάνουμε οργανωμένα με καθίσματα σε απόσταση σε ανοιχτούς χώρους χωρίς όρθιους».

Σχετικά με τις μετακινήσεις επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους. «Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί. Νομίζω ότι το Πάσχα αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις είναι μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις να γίνει χαμός».

Σχετικά με το Πάσχα ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως «θα ήθελα να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στις επόμενες 10 -15 ημέρες γιατί βλέπω μια μικρή επιπέδωση των εισαγωγών ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση για τις ΜΕΘ».