Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Είμαι σκεπτικός με την κατάργηση του προστίμου - Τα νοσοκομεία γεμίζουν

«Θα καταλάβαινα να συζητάμε για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε μια χώρα που είναι το 95% εμβολιασμένοι», είπε ο καθηγητής.

Είναι σαφές ότι περνάμε ένα νέο πανδημικό κύμα, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ο συντελεστής αναπαραγωγής της νόσου (RT) είναι πάνω από την μονάδα, στο 1,04, που σημαίνει ότι η πανδημία εκτίθεται αντί να συρρικνούται και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 38% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία από ό,τι εξιτήρια, άρα τα νοσοκομεία μας, όχι με τρομερό ρυθμό, αλλά ψιλογεμίζουν ξανά» εξήγησε ο καθηγητής.

«Ταυτοχρόνως, 53 άνθρωποι να πεθαίνουν την μέρα, εμένα δεν μου φαίνεται μικρό. Είναι ένα λεωφορείο που πέφτει στον γκρεμό. Αν ένα λεωφορείο με 53 άτομα έπεφτε στον γκρεμό, θα γινόταν χαμός στην Ελλάδα ή όχι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας για τη χαλάρωση των μέτρων και αναφερόμενος πιο ειδικά στην μάσκα προστασίας, σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την αφαίρεση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι το υγειονομικό αποτύπωμα, αλλά το μήνυμα που στέλνεται. «Το μήνυμα είναι τελείως στρεβλό και επετάθη γιατί δυστυχώς συνέπεσε με την εστίαση της δημοσιότητας στον πόλεμο και στην ακρίβεια με αποτέλεσμα ο κόσμος να θεωρεί ότι τα προβλήματά μας τώρα είναι άλλα. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Όμικρον 2 που είναι πιο μεταδοτική έφερε αυτά τα αποτελέσματα και αυτή την στιγμή είμαστε σε μια ανοδική πορεία στα κρούσματα και είναι υπερβολικός και ο αριθμός των θανάτων που έχουμε» επισήμανε.

Στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την πανδημία που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή την Δευτέρα όπου βρέθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος, όπως είπε, σε συνομιλίες που είχε με μέλη της επιτροπής και των λοιμωξιολόγων, δεν αναφέρθηκε από κανέναν ότι συζητείται στην επιτροπή το μέτρο της κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, «ότι είναι δηλαδή η κουλτούρα της επιτροπής να σταματήσει να υπάρχει το πιστοποιητικό».

«Θα καταλάβαινα να συζητάμε για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε μια χώρα που είναι το 95% εμβολιασμένοι. Αλλά όταν ο εμβολιασμένος 4-6 μήνες μετά την τρίτη δόση έχει την μισή πιθανότητα να νοσήσει και άρα να μεταδώσει τη νόσο, αν λοιπόν βάλουμε όλους τους μη εμβολιασμένους οπουδήποτε χωρίς πιστοποιητικό, δεν θα αυξηθεί η μετάδοση της νόσου;» προσέθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Και για την κατάργηση του προστίμου είμαι πάρα πολύ σκεπτικός. Η αναλογία αυτού θα ήταν ότι αυτός που δεν φοράει το κράνος του στην μηχανή ενώ υπάρχει πρόστιμο, δεν πρόκειται να το φορέσει, άρα καταργώ το πρόστιμο για την μη χρήση κράνους στην μηχανή. Δηλαδή, καταργώ το πρόστιμο επειδή δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Άρα θα πρέπει να καταργήσουμε όλα τα πρόστιμα που δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα. Αυτό δίνει το τελείως λάθος μήνυμα και έχει και μια υγειονομική συνέπεια που δεν ξέρω αν οι επαΐοντες ή οι πολιτικοί που πήραν την απόφαση το έχουν σκεφτεί. Με αυτόν τον τρόπο, με το πρόστιμο αναγκάσαμε έμμεσα γύρω στους 220.000 συμπολίτες μας πάνω από τα 60 να πάνε να εμβολιαστούν που δεν θα πήγαιναν. Αυτοί που πήγαν λόγω του προστίμου, τώρα που φεύγει το πρόστιμο πώς θα πάνε να κάνουν την τρίτη δόση που είναι απαραίτητη για να είναι πρακτικά σοβαρά προστατευμένοι;» είπε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ερωτηθείς ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο εμβόλιο για τον κορονοϊό παραδοσιακής τεχνολογίας που ήρθε στην χώρα μας, ο καθηγητής ανέφερε ότι το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μικρό, κυρίως γιατί δεν διαφημίστηκε και γιατί όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον πόλεμο και στην ακρίβεια.

Σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στο μέλλον και τις ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η στατιστική πιθανότητα λέει ότι δεν θα πάμε σε πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα επιβεβαιωθεί. «Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι θα πάμε σε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές. Όμως να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει ήπιο στέλεχος. Αυτή την στιγμή στην  Ελλάδα έχουμε κατ’ αποκλειστικότητα Όμικρον και έχουμε 53 νεκρούς την ημέρα. Αυτό είναι με 20.000 κρούσματα μεν αλλά δεν είναι ένα στέλεχος σαν ένα απλό κρυολόγημα» επισήμανε.

Αναφορικά με την χορήγηση τέταρτης δόσης, ο κ. Βασιλακόπουλος, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σίγουρα σύσταση για 4η δόση, τουλάχιστον από τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς για τους άνω των 60 ετών μέσα στο επόμενο 15ήμερο. «Αν θα υπάρξει σύσταση για τους υπόλοιπους θα ζυγιστεί. Είναι σίγουρο ότι και στους νεότερους αυξάνει τα αντισώματα και την άμυνα. Το όφελος μπορεί να μην είναι το ίδιο μεγάλο όσο στους άνω των 60, όμως η προσωπική μου προσέγγιση είναι ότι όπως κάποια κράτη και το δικό μας απ’ ό,τι καταλαβαίνω σκέφτεται να επιτρέπει σε οποιονδήποτε αποφασίζει μόνος του να μην εμβολιαστεί, θα επιθυμούσα και το δικό μας κράτος να επιτρέπει σε εμένα που το επιθυμώ, να εμβολιαστώ. Και δεν εννοώ να μου το παρέχει δωρεάν, αλλά να μπορώ αν θέλω να πάω στο φαρμακείο, να το πληρώσω και να κάνω την τέταρτη δόση μετά από 6 μήνες από την τρίτη δόση, αν εγώ κρίνω ή ο γιατρός μου κρίνει ότι πρέπει να προστατευτώ περισσότερο. Δεν μπορεί το δημοκρατικό δικαίωμα στην υγεία να είναι μονοσήμαντο, μόνο για αυτόν που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο αλλά να είναι και δικαίωμα αυτού που επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο να μπορεί να το κάνει» σημείωσε ο καθηγητής.