Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Μοναδική ασπίδα μας στη μετάλλαξη Δέλτα, το εμβόλιο

Ο καθηγητής υπενθύμισε πως ο πλήρως εμβολιασμένος είναι απόλυτα προστατευμένος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Ως μοναδική ασπίδα στην ινδική μετάλλαξη κορωνοιού χαρακτήρισε τον εμβολιασμό όσο πιο άμεσα και μαζικά είναι δυνατόν ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

Πρέπει να φοβόμαστε γιατί έχεο αποδειχθεί από επιδημιολογικές και όχι εργαστηριακές μελέτες ότι η ινδική μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος, «Ως εκ τούτου ο ιός αποδεικνύει ότι βρίσκει τρόπους να γίνεται πιο μεταδοτικός για να επιβιώσει», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

Εξήγησε μάλιστα «πως αμύνεται σε αυτό που του βάζουμε εμείς ως εμπόδιο, που είναι ο εμβολιασμός» και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής πάντως ο εμβολιασμός φαίνεται να καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ανεξαρτήτως του σκευάσματος που θα χορηγηθεί, το στέλεχος Δ.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής υπενθύμισε πως ο πλήρως εμβολιασμένος είναι απόλυτα προστατευμένος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση πως η ινδική μετάλλαξη θα είναι το επικρατούν στέλεχος του ιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.