Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμένος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα

«Ο εμβολιασμένος είναι σε πολύ σημαντικό ποσοστό προστατευμένος. Προφανώς θα πρέπει να δει εάν θα αναπτύξει κάποιο σύμπτωμα», τόνισε ο καθηγητής.

Καθησυχαστικός προς όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και έρθουν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και έρθουν σε επαφή με κρούσμα» τόνισε, μιλώντας στο newsbeast.gr.

«Ο εμβολιασμένος είναι σε πολύ σημαντικό ποσοστό προστατευμένος. Προφανώς θα πρέπει να δει εάν θα αναπτύξει κάποιο σύμπτωμα, η πιθανότητα όμως είναι πάρα πολύ μικρή. Ανάλογα με το εμβόλιο που έχει κάνει είναι κάτω από 15%. Ακόμη κι αν νοσήσει, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του» εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα δεν χρειάζεται να απομονωθούν όσες ημέρες πρέπει τα υπόλοιπα. Βεβαίως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εξασφάλιση εάν κάνουν ένα ή δύο τεστ (self ή rapid) και αυτά βγουν αρνητικά» σημείωσε  ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος.

«Υπάρχει βέβαια μία μικρή πιθανότητα (γύρω στο 10%) ο πλήρως εμβολιασμένος εάν εκτεθεί στον κορωνοϊό να έχει μέσα του ιό, αλλά σε μικρότερο ιικό φορτίο, άρα είναι πολύ πιο προστατευμένος ο ίδιος και είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μεταδώσει κάτι και σε άλλους ανθρώπους» κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr