Skip to main content

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας - Η εικόνα για τα Θεοφάνεια

Ζοφερό το 2022 για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας - Περιμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τα Φώτα. Μέτρα στήριξης ζητεί η ΠΟΞ

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά το 2022 για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου καθώς τα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν σε μια προσπάθεια τιθάσευσης της επιθετικής πορείας της μετάλλαξης Όμικρον, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφουν ακυρώσεις κρατήσεων στην πιο σημαντική περίοδο για τον τουριστικό κλάδο. Την ίδια ώρα οι επόμενες εβδομάδες μετά την περίοδο των Φώτων, τα εν λόγω ξενοδοχεία, που είναι περί τα 2.000 επί συνόλου 10.000 τουριστικών μονάδων, δεν έχουν κρατήσεις.

Δίνοντας το στίγμα του κλάδου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει στη Voria.gr πως «το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι πολύ δύσκολο για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αφού έχουν ακυρωθεί εμπορικές εκθέσεις και ειδικά τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δεν έχουν κρατήσεις, παρά μόνο ακυρώσεις. Αντίστοιχα άσχημη είναι η εικόνα και για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, καθώς με τριήμερα και τετραήμερα δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους». Φέτος για τον κ. Τάσιο, οι συνθήκες για τα ξενοδοχεία είναι χειρότερες, γιατί όπως εξήγησε, πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες με την επανέναρξη εκδηλώσεων, εμπορικών εκθέσεων κλπ, ενώ φέτος υπάρχουν μόνο ακυρώσεις, με την έλευση της «Όμικρον».

Αναφερόμενος στο τριήμερο των Φώτων ο κ. Τάσιος σημειώνει πως η μέση πανελλαδική πληρότητα είναι στο 50% καθώς μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων αλλά και εξαιτίας του φόβου που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός καταγράφηκαν πολλές ακυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τις ημέρες της πρωτοχρονιάς ενώ αρχικά οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς ήταν στο 90% τελικά μετά τις ακυρώσεις διολίσθησαν στο 70%.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τα Θεοφάνεια

Φέτος τόσο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όσο και τα Θεοφάνεια οι τουριστικοί προορισμοί γέμισαν κατά 95% από Έλληνες, ενώ το μόλις 5% των ξένων τουριστών που έφτασαν για τις γιορτές στη χώρα μας προέρχονταν από Βαλκάνια (κυρίως Ρουμανία και Σερβία) και Δυτική Ευρώπη.

Για τη γιορτή των Θεοφανείων οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αράχοβα, το Πήλιο, τα Γιάννενα, τα Λουτρά Πόζαρ, τα Τρίκαλα, ο Άγιος Αθανάσιος.

Περιμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να τονωθεί η κίνηση περιμένουν οι ξενοδόχοι της Πιερίας και της Ημαθίας που αποτελούν αγαπητούς προορισμούς για τους Βορειοελλαδίτες.

Κάτω από το 50% είναι η πληρότητα στην Ημαθία όπως εξηγεί στη Voria.gr,o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτριος Μάντσιος υπογραμμίζοντας πως τα Χριστούγεννα οι πληρότητες ξεπέρασαν το 70%. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μάντσιος στις ακυρώσεις πριν την Πρωτοχρονιά με αποτέλεσμα η πληρότητα να αγγίξει τελικά το 45%.

Περισσότερη ζήτηση καταγράφεται για τα Θεοφάνεια για το Σέλι, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Νάουσα και τη Βέροια.

Με πληρότητα στο 70% κινήθηκε η Πρωτοχρονιά για την Πιερία και δη το Λιτόχωρο και το Ελατοχώρι που έχουν την τιμητική τους τους χειμερινούς μήνες. Για τα Θεοφάνεια η πληρότητα είναι στο 60% όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Στράτος Χαλκίδης υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και έφεραν τα απάνω κάτω στην εστίαση είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους σκεπτόμενοι πως δεν θα έχουν τι να κάνουν τα βράδια.

Απαραίτητα τα μέτρα

Στο μεταξύ, η ζοφερή κατάσταση που δημιουργείται για τον ξενοδοχειακό κλάδο επιτάσσει όπως λένε άνθρωποι του χώρου άμεσα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο διάλογος με την κυβέρνηση για τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρηματιών του κλάδου βρίσκεται σε εξέλιξη. «Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης 1300 επιχειρήσεων που λειτουργούν σε υψόμετρο από 300μ και άνω, ώστε να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος της θέρμανσης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και επανέλαβε την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων και αναδιάρθρωσης οφειλών για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.