Skip to main content

Βενιζέλος: Ο όρος Turkaegean αφήνει στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή όρο Aegean

Ο πρώην υπουργός ζητά να σταματήσει η διεξαγωγή μιας επιπόλαιας και ερασιτεχνικής συζήτησης για το εάν είναι βλαπτικός ο όρος Turkeagean.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε για το ζήτημα της κατοχύρωσης του όρου «turkaegean» από την Τουρκία.

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι με την εξέλιξη αυτή αφήνεται στη χώρα μας ο «αυθεντικός και επακριβής γεωγραφικός όρος Aegean» και σε αναλυτική παρουσίαση, προτείνει «να αναληφθούν οι αναγκαίες νομικές πρωτοβουλίες στον EUIPO και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, με τη βοήθεια ειδικών νομικών που γνωρίζουν το θέμα».

Το κείμενο του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Τελείως ενδεικτικά παραθέτω σύντομη παρουσίαση των λόγων για τους οποίους μπορεί να κριθεί απαράδεκτο ως ευρωπαϊκό σήμα ένα σήμα που περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Γραμμένη από έλληνα νομικό, υψηλόβαθμο στέλεχος του EUIPO, ελεύθερα προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με πρόεδρο τον καθηγητή Β. Σκουρή, πρώην Πρόεδρο του ΔΕΕ) είχε ετοιμάσει στο παρελθόν αναλυτική μελέτη για την εμπορική χρήση του γεωγραφικού όρου Μακεδονία.

Θα πρότεινα λοιπόν, αντί να διεξάγεται μια επιπόλαια και ερασιτεχνική συζήτηση, αν κριθεί αρμοδίως ότι είναι πολιτικά βλαπτικός ο όρος Turkaegean (που πάντως εξ αντιδιαστολής αφήνει στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή γεωγραφικό όρο Aegean), να αναληφθούν οι αναγκαίες νομικές πρωτοβουλίες στον EUIPO και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, με τη βοήθεια ειδικών νομικών που γνωρίζουν το θέμα».

Δείτε την παρουσίαση εδώ.