Skip to main content

Βενιζέλος: Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό

Το πρόβλημα αφορά την νοοτροπία του δημοσίου βίου, την στάση της κοινωνίας, την σχέση της με το πολιτικό σύστημα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Την εκτίμηση ότι "το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό” διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα "Στον απόηχο της ΔΕΘ - Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές". Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "ζητήματα δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής μηχανικής μπορούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις".

Όπως εξήγησε "όταν αναφέρομαι στις πολιτικές προϋποθέσεις δεν εννοώ ζητήματα τα οποία συνήθως χαρακτηρίζουμε πολιτικά και αφορούν τον τρέχοντα κομματικό ανταγωνισμό, τη συγκυρία. Το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά πολύ βαθύτερο. Αφορά την νοοτροπία του δημοσίου βίου, αφορά στην πραγματικότητα την στάση της κοινωνίας, την σχέση της με το πολιτικό σύστημα, γιατί η υπόθεση που κάνει το πολιτικό σύστημα σε σχέση με την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών, καθοδηγεί το πολιτικό σύστημα και το καθοδηγεί αρνητικά γιατί το εγκλωβίζει σε μία παρωχημένη και επικίνδυνη επανάληψη στερεοτύπων".

Όπως σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, "το μεγάλο δίλημμα που έχουμε ως χώρα είναι αν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και άρα έχουμε την άνεση να βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μία ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και ιδίως των κομμάτων εξουσίας που παρουσιάζουν τις διαφορετικές προγραμματικές τους προτάσεις για την επόμενη τετραετία, ή αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε θεμελιώδη και ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την ειδική κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα η οποία τελεί υπό αυστηρή διεθνή εποπτεία, όχι μόνο θεσμική, των εταίρων, αλλά και υπό την εποπτεία των αγορών που είναι πολύ πιο αυστηρή και πολύ πιο επίμονη και διεισδυτική πολλές φορές από τη θεσμική εποπτεία”.

Επίσης χαρακτήρισε "δήλωση αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές" το ενδεχόμενο η χώρα να αρχίσει να "τρώει από το (δημοσιονομικό) μαξιλάρι", το οποίο και περιέγραψε ως την εγγύηση της Ελλάδας για μια νέα σχέση με τις αγορές. Ακόμη επισήμανε ότι τα υπερπλεονάσματα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν αντιαναπτυξιακά. "Αντίστοιχα και η επιλογή της αναδιανομής του υπερπλεονάσματος που είναι στην πραγματικότητα προϊόν μιας υπερφορολόγησης", σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εγκλωβίζει και καθηλώνει την οικονομία της χώρας.

Στην εκδήλωση εκτός από τον κ. Βενιζέλο ομιλητές ήταν οι κ.κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλο επιχειρήσεων, Γιώργος Στρατόπουλος, Αναλυτής, Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το "παρών” στην εκδήλωση έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος, μεταξύ άλλων προσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.