Skip to main content

Συμφωνία Βερολίνου - Σκοπίων για οργανωμένο έγκλημα και τρομοκρατία

Βερολίνο και Σκόπια επιθυμούν να συνεργαστούν για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες.

Συμφωνία συνεργασίας «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος» θα υπογράψουν την ερχόμενη Πέμπτη η Γερμανία και η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό προκύπτει από απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτηση που είχε καταθέσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ανάμεσα στους δύο άμεσα ενδιαφερόμενους υπουργούς Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και Όλιβερ Σπασόφσκι.

Φαίνεται πάντως ότι μία από τις κύριες προτεραιότητες της συμφωνίας θα είναι να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «συντονισμένες και συνεχείς έρευνες με στόχο την καταπολέμηση οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών».

Για να επιτευχθεί αυτό προβλέπεται μία «εντατικοποίηση» της ανταλλαγής πληροφοριών με τη συνεργασία της Γιουροπόλ και της Frontex. Παρόμοιες συμφωνίες δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν και με άλλες χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ. Το γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς επικρίνει την τακτική αυτή, υποστηρίζοντας ότι μετατρέπει τις υποψήφιες χώρες σε άλλη μία «έπαλξη στο φρούριο της Ευρώπης (απέναντι στους μετανάστες)».

Αντιρρήσεις από Γαλλία για Βόρεια Μακεδονία

Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν τα Σκόπια να λάβουν το «πράσινο φως» για ένταξη στην ΕΕ. Φαίνεται ωστόσο ότι το «πράσινο φως» θα καθυστερήσει. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Γαλλία εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, εκτιμώντας ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις δύο αυτές χώρες δεν επαρκούν. Επιπλέον, το Παρίσι προτείνει την αναθεώρηση της γενικότερης διαδικασίας για την προσχώρηση νέων μελών στην ΕΕ, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε πολιτικά και όχι μόνο τεχνοκρατικά κριτήρια.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υποστηρίζει ότι, όσον αφορά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η Γαλλία είναι πλέον η μόνη χώρα που εκφράζει αντιρρήσεις. Για την Αλβανία, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, επιφυλάξεις διατηρούν επίσης η Ολλανδία, η Δανία και η Ισπανία.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Handelsblatt)

Πηγή: Deutsche Welle