Skip to main content

Βεσυρόπουλος: Ακατάσχετα τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση,τα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με χρέη.

Σε διευκρινίσεις για τα αναδρομικά που θα καταβληθούν τον Οκτώβριο στους συνταξιούχους προέβη ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Όπως ανέφερε από το Βήμα της Βουλής, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση,τα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Η καταβολή των αναδρομικών και η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες συνιστούν κίνηση σεβαστού, κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι η καταβολή των αναδρομικών γίνεται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία, αλλά η κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει σε αυτήν «έχοντας εφεδρείες και έχοντας και την εμπιστοσύνη των αγορών».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα είναι ακατάσχετα και εάν θα προστατευθούν με νομοθετική διάταξη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η απάντησή σας», είπε ο κ. Αλεξιάδης απευθυνόμενος στον κ. Βεσυρόπουλο, «επιβεβαιώνει ότι, ως κυβέρνηση, στην τροπολογία του Ιουλίου δεν προβλέψατε να είναι ακατάσχετα τα ποσά. Τώρα λέτε ότι θα ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Πολύ καλά λέτε ότι θα καλύψετε νομοθετικά το κενό και είμαι χαρούμενος που συνέβαλα διότι τα αναδρομικά που είχε περικόψει η κυβέρνηση της ΝΔ και με απόφαση της δικαιοσύνης θα επιστραφούν, έστω και κουτσουρεμένα και έστω και με έναν απαράδεκτο νομικά και πολιτικά εκβιασμό, τα αναδρομικά αυτά δεν θα είναι κάτω από την απειλή συμψηφισμού με φόρους ή με κατασχέσεις. Είναι μια καλή αρχή και ελπίζω και με άλλες τέτοιες παρεμβάσεις να λυθούν τέτοια προβλήματα».

«Προφανώς είναι δύσκολο για την αξιωματική αντιπολίτευση να αποδεχθεί ότι έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να καταβάλει στους συνταξιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων. Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως επέκταση και εφαρμογή του και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η καταβολή τους θα γίνει εντός του Οκτωβρίου, θα γίνει εφάπαξ, ως προς το ποσό που δικαιούται κάθε συνταξιούχος.

 «Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους. Δεσμεύτηκε και κάνει πράξη την καταβολή των αναδρομικών και μάλιστα σε μία συγκυρία, κατά την οποία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν ήδη υλοποιηθεί μέτρα στήριξης για ανέργους, εργαζόμενους και επαγγελματίες», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος και υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα ποσά που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμούς.