Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΦΟΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Οριστική λύση στρέβλωση που υπήρχε σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών

«Η Πολιτεία έρχεται και δίνει οριστική λύση σε μια στρέβλωση που υπήρχε σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει απαίτηση του Δημοσίου να επιστραφεί ο φόρος που είχε εκπέσει η επιχείρηση λόγω μη ολοκλήρωσης της επένδυσης αν και τα σχετικά αναπτυξιακά κεφάλαια δεν είχαν καταβληθεί στην επιχείρηση χωρίς δική της υπαιτιότητα».

Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με την υπογραφή ΥΑ και ΚΥΑ από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τους ελέγχους επενδυτικών σχεδίων από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή λογιστικές εταιρείες.

Προσθέτει, δε, ότι «υπήρξε μάλιστα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα η 1862/2019, που έκρινε ότι δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που επιβάρυνε επενδυτικό αγαθό εξακολουθεί κατ’ αρχήν να υφίσταται ακόμη και αν τελικώς ο υποκείμενος στο φόρο δεν το χρησιμοποιεί λόγω περιστάσεων ανεξαρτήτων της βουλήσεώς του».

«Η φορολογική διοίκηση όφειλε να συμμορφωθεί και αυτό έγινε με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα», σημειώνει.

««Η φορολογική διοίκηση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του ορθολογισμού. Δόθηκε επιτέλους λύση με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ στο πρόβλημα της φορολογικής αντιμετώπισης επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία υπήρχε απαίτηση επιστροφής του φόρου, που  είχε εκπέσει η επιχείρηση λόγω μη ολοκλήρωσης της επένδυσης αν και τα σχετικά αναπτυξιακά κεφάλαια δεν είχαν καταβληθεί στην επιχείρηση χωρίς δική της υπαιτιότητα», καταλήγει ο κ. Βεσυρόπουλος.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ