Skip to main content

Ψήφισμα ΒΕΘ για Αγιά Σοφιά: Επιβεβλημένες οι εμπορικές κυρώσεις

Ηχηρή προειδοποίηση για εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και έντονη διαμαρτυρία προς τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις ζητεί το ΕΒΕΘ

Κοντόφθαλμη, ανιστόρητη και προκλητική χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί στο ψήφισμα που εξέδωσε, χθες, κατά τη διάρκεια του διοικητικού του συμβουλίου. Παράλληλα ζητά την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Η προστασία της ταυτότητας, της ιστορικότητας της Αγιάς Σοφιάς και των αξιών που ακτινοβολεί σε όλη την οικουμένη είναι χρέος όλων μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΒΕΘ.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «η μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγιά Σοφιά σε εν ενεργεία χώρο μωαμεθανικής λατρείας αποτελεί χτύπημα στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού. Με τη στάση αυτή η γειτονική μας χώρα προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της χώρας μας, προσβάλλοντας αυτή τη φορά με περισσό κυνισμό όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τη Χριστιανοσύνη».
 
Σύμφωνα με το ΒΕΘ «η Αγιά Σοφιά, το ιστορικό και αρχιτεκτονικό κόσμημα, το σύμβολο της ανεξιθρησκίας και της ποικιλομορφίας, το οποίο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να προφυλαχθεί. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη και θλιβερή απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Τέτοιες ενέργειες που προσβάλλουν τη διεθνή κοινότητα, τους παγκόσμιους  και ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ορθοδοξία δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες».
 
 Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ μέσω του ψηφίσματος του καλεί:
 
-Την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση, η οποία αλλοιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου.
 
-Την UNESCO, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.
 
Προτείνει:
 
-Επιβολή κυρώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες.
 
-Ηχηρή προειδοποίηση για "εμπάργκο" στα τουρκικά προϊόντα και έντονη διαμαρτυρία προς τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις. «Καμία επιχειρηματική πρακτική δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα» αναφέρει το Επιμελητήριο χαρακτηριστικά.  
 
Ζητά:
 
-Ξεκάθαρη στήριξη των συμμάχων της Ελλάδας.
 
-Στήριξη των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων.
 
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης «με τέτοιου τύπου διχαστικές αποφάσεις, δυστυχώς το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυτοεξευτελίζονται, όταν και εφόσον θα εισέρχονται σε χριστιανική εκκλησία».