Skip to main content

Βγήκε από το κώμα ο Αλεξέι Ναβάλνι-Ανταποκρίνεται σε ομιλία

Οι γιατροί λέν ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης του οι «μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης δεν μπορούν ακόμη να αποκλειστούν».

Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, λέγεται ότι ανταποκρίνεται σε ομιλία στο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται στο Βερολίνο.

Οι γιατροί προσθέτουν ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης του κ. Ναβάλνι, οι «μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης δεν μπορούν ακόμη να αποκλειστούν».

Ένα tweet από την γραμματέα Τύπου του κ. Navalny είπε ότι πρόκειται να αποσυνδεθεί σταδιακά από τον αναπνευστήρα στον οποίο βρίσκεται.

Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι ο κ. Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με novichok - τον ίδιο νευρικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στα Skripals στο Salisbury.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η χρήση του novichok έδειξε ότι η «επικίνδυνη» επίθεση εναντίον του κ. Ναβάλνι ήταν απόπειρα δολοφονίας και ο στόχος ήταν να τον σιωπήσει.

Είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων - και αναμένει από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει έρευνα για το ποιος ήταν υπεύθυνος, καθώς υπάρχουν "πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει".

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει την κατάλληλη απάντηση στα ευρήματα, καθώς κλήθηκε ο πρέσβης του στη Γερμανία.