Skip to main content

Βυθίζεται ο τζίρος στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης

Μειωμένες ποσότητες και αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες φέρνει το κύμα ακρίβειας - Τι λένε αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναστέλλοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα, για όσο καιρό χρειαστεί, δρομολογώντας παράλληλα την επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο οι Θεσσαλονικείς εξακολουθούν να προβληματίζονται από την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και τη γενικότερη ακρίβεια που χτυπά καθημερινά τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.

Αποτέλεσμα είναι να κάνουν περικοπές ακόμη και στα τρόφιμα, βάζοντας φρένο στις ‘περιττές’ μη αναγκαίες αγορές. Φειδωλοί γίνονται ακόμη και στην αγορά του ψωμιού, ενός είδους άρρηκτα συνδεδεμένου με τις διατροφικές, καθημερινές, συνήθειες των περισσοτέρων Ελλήνων, ενώ παράλληλα μειώνουν και τις ποσότητες αρτοσκευασμάτων που αγοράζουν. Αν πρόκειται για κάποια κοινωνική υποχρέωση, τότε το κουτί γεμίζει με τόσα κομμάτια γλυκού ώστε να μη φανούν «τσιγκούνηδες», αποφεύγοντας, ωστόσο, τις όποιες σπατάλες.

«Έχει αλλάξει ο τρόπος που αγοράζουν οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές. Κάνουν λελογισμένες αγορές. Περιμένουν να τελειώσει το ψωμί και μετά αγοράζουν. Από εκεί που ερχόταν στα αρτοποιεία κάθε μέρα τώρα έρχονται τρεις – τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τα πρωινά (τυρόπιτες κλπ) έχουν περιοριστεί, ενώ αγοράζουν μικρότερες ποσότητες αν πρόκειται για κάποια κοινωνική υποχρέωση» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας».

Σύμφωνα πάντως με την κ. Κουκουμέρια, οι Θεσσαλονικείς μπορεί να έχουν περιορίσει τις ποσότητες που προμηθεύονται ωστόσο είναι σταθεροί στα προϊόντα που αγοράζουν, χωρίς να παρατηρείται κάποια μετατόπιση σε φθηνότερης, χαμηλότερης ποιότητας είδη.

Ο περιορισμός των αγορών των Θεσσαλονικέων έχει οδηγήσει τους τζίρους των αρτοποιείων της πόλης αναφορικά με το ψωμί σε μία διολίσθηση της τάξης του 20% έναντι της περσινής χρονιάς, πριν αρχίσουν να καταγράφονται οι αυξήσεις στην ενέργεια τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ στα αρτοσκευάσματα η συρρίκνωση του τζίρου είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς αγγίζει το 35%.    

Δεν αναμένονται αυξήσεις το επόμενο διάστημα

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα οι τιμές στο αλεύρι και στα σιτηρά, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις «επιβίωσης», όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, στο ψωμί και στα προϊόντα των φούρνων. Σήμερα η τιμή της φραντζόλας κατά μέσο όρο κινείται στο φάσμα του 1,10 έως 1,20 ευρώ, στην οποία, ωστόσο, δεν ενσωματώθηκε το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας. Όπως λέει χαρακτηριστικά αρτοποιός, για να ανταπεξέλθει ένας φούρνος θα έπρεπε η τιμή του ψωμιού να ήταν στα 2 ευρώ το κιλό, κάτι που ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει. Όπως λέει ο ίδιος, «οι αυξήσεις έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και οι τιμές παραμένουν σταθερές από τότε μέχρι και σήμερα. Δεν φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αυξήσεις».

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η επιδότηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και το γεγονός πως όπως φαίνεται η αλευροβιομηχανία δεν προτίθεται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των αλεύρων το προσεχές διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αλευροβιομηχανίες έχουν στραφεί και σε άλλες χώρες, πέραν της Ουκρανίας, όπου συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις, όπως είναι το Καζακστάν και η Πολωνία. Ωστόσο δεδομένου πως οι ποσότητες σιτηρών που έχουν καλλιεργηθεί στις εν λόγω χώρες είναι συγκεκριμένες, την ώρα, μάλιστα, που στρέφονται προς αυτές και άλλες ευρωπαικές χώρες, δημιουργούν ένα ρευστό κλίμα για ενδεχόμενο κύμα ανατιμήσεων.

Όπως λένε άνθρωποι του χώρου, «δεν υπάρχει πρόθεση για καμία νέα ανατίμηση, ωστόσο, λόγω του πολέμου, όλα είναι ρευστά».