Skip to main content

Βηθλεέμ: Η γαστριμαργική μαγεία των Χριστουγέννων

Εκτός από την πίστη τα Χριστούγεννα συνδυάζονται και με παραδοσιακά πιάτα.

Κάθε θρησκεία έχει και τις παραδόσεις της στο φαγητό. Αλλά και από χώρα σε χώρα, και από οικογένεια σε οικογένεια το γιορταστικό τραπέζι είναι διαφορετικό. Το ίδιο συμβαίνει και τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, τον τόπο που ξεκίνησε παραδοσιακά η ιστορία των Χριστουγέννων. Ο Φάντι Κατάν έχει αναλάβει την προετοιμασία του φαγητού και κρατά δύο πιατέλες στο χέρι. Η μία με αλάτι και η άλλη με αποξηραμένα κολοκύθια. Το αλάτι είναι από παλαιστίνιο παραγωγό στη Νεκρά Θάλασσα.

Ψημένα σε ξυλόφουρνους
«Αυτό το πιάτο έχει μεγάλη συμβολική σημασία» λέει ο Παλαιστίνιος μάγειρας. Αποτελείται από βρασμένα δημητριακά με λίγο μάραθο και σπόρους από γλυκάνισο, και για το σιρόπι μέλι ή ζάχαρη. Ονομάστηκε μπάρμπαρα για την Αγία Βαρβάρα, κόρη βασίλισσας, που έγινε χριστιανή. Για να γλυτώσει από τα χέρια των στρατιωτών του πατέρα της κρύφτηκε σε χωράφια με δημητριακά». Ο Φάντι βάζει στο μείγμα καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια και ροδόνερο. Είναι ένα κλασσικό επιδόρπιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στο οποίο μπορεί κανείς να βάλει και σπόρους από ρόδι. «Σε κάθε παλαιστινιακή οικογένεια υπάρχουν τα Χριστούγεννα ρόδιές, σε κάθε σαλάτα ή γλυκό χρησιμοποιούνται σπόρους ροδιάς» λέει ο Φάντι.

Πολλά από αυτά τα χριστουγεννιάτικα φαγητά μαγειρεύονται στο μεταξύ και από μουσουλμανικές οικογένειες σε μουσουλμανικές γιορτές, στο Ραμαζάνι ή το Πάσχα.«Αυτό είναι που βρίσκω καταπληκτικό στις γαστριμαργικές παραδόσεις. Συνδέουν δύο διαφορετικές θρησκείες την ίδια ημέρα γιορτής. Αυτή είναι η μαγεία του παραδοσιακού φαγητού». Και όλα τα προϊόντα από τοπική παραγωγή.

Τιμ Άσμαν/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle