Skip to main content

Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: Έρχεται συνέδριο για τη στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου

Έρχεται από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη το 2ο διεθνές συνέδριο για τη Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου.

Μετά από αρκετούς μήνες σιωπής και ακινησίας, που επέβαλε η πανδημία, η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» επανέρχεται με μια διεθνή συνεργασία. Από κοινού με το πανεπιστήμιο IBN Haldun της Κωνσταντινούπολης οργανώνει από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το 2ο διεθνές συνέδριο για τη Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου, κάτι που σε πρακτικό επίπεδο σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κανονικότητα, αφού από τις αρχές του 2020 επί της ουσίας δεν γίνονται επιστημονικά συνέδρια λόγω κορωνοϊού.

Το συνέδριο που θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει εισηγήσεις τόσο από κοντά, όσο και εξ’ αποστάσεως, αφού οι ομιλητές έρχονται από πολλές χώρες, μέχρι και από τη Νότιο Κορέα.

Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι μία πρωτοβουλία που προωθούν φορείς της Θεσσαλονίκης -ανάμεσα τους ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ιερά Μητρόπολη καιη η ΔΕΘ – Helexpo- με στόχο αφενός την προβολή του βυζαντινού προσώπου της πόλης και αφετέρου την ανάδειξη της στο επίκεντρο ενός δικτύου πόλεων με έντονο βυζαντινό χρώμα, παράδοση και ιστορία. Το προηγούμενο διάστημα όπως και όλα τα πράγματα που χρειάζονται κινητικότητα και μετακινήσεις η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη «τράβηξε χειρόφρενο» εξ’ αντικειμένου, αλλά τώρα πια οι άνθρωποι που τρέχουν το project εμφανίζονται διατεθειμένοι να εντατικοποιήσουν τις ενέργειες τους και να πυκνώσουν το χρόνο. Τελικός στόχος είναι η ενδυνάμωση τη εξωστρέφειας της πόλης και η αύξηση της επισκεψιμότητας της. «Το συγκεκριμένο συνέδριο είναι ιστορικού περιεχομένου, αναφέρεται δηλαδή στο παρελθόν, αλλά παράλληλα προσδιορίζει ροές πραγμάτων που φτάνουν μέχρι το σήμερα» λέει η γενική γραμματέας της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» και βασική συντονίστρια του project Χαρά Παπαδοπούλου μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του συνεδρίου, επισκέπτη καθηγητή του τουρκικού πανεπιστημίου Γεώργιο Θεοτόκη. Η ίδια σημειώνει ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και πάλι η διαδικασία για την ολοκλήρωση του δικτύου βυζαντινών πόλεων, στο οποίο περιλαμβάνονται πόλεις από την Κύπρο, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και φυσικά τη Θεσσαλονίκη από ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου η Μεσόγειος έχει προσελκύσει τη φαντασία των σύγχρονων ιστορικών ως το επίκεντρο των μεγάλων πολιτικών οντοτήτων, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ενετοί και οι Ισπανοί. Ωστόσο, προσθέτει η ίδια, φαίνεται ότι η θάλασσα ήταν πάντα στο περιθώριο της έρευνας μεταξύ των μονογραφιών σχετικά με τις ιστορίες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αυτό συνέβη, διευκρινίζει, μέχρι τη δημοσίευση του φημισμένου 2τομου έργου του F. Braudel το 1949 που διαμόρφωσε βαθιά τον τρόπο κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνίες που ζούσαν γύρω από τη Μεσόγειο αλληλοεπιδρούσαν σε μια ενιαία περίοδο της ιστορίας, προσφέροντας αυτό που ένας άλλος μεγάλος ιστορικός έχει επινοήσει ως «οριζόντια ιστορία της Μεσογείου».

Το συνέδριο θα προσεγγίσει συνολικά την ιστορία του πολέμου στη Μεσόγειο από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή από τον Μεσαίωνα και τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έως το τέλος του 17ου αιώνα, με έμφαση στο μεταβαλλόμενο πρόσωπο πολλών πλευρών και πλαισίων του πολέμου με την πάροδο του χρόνου.
«Ως διοργανωτές ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις εργασίες (papers) που επικεντρώνονται στο θέμα του συνεδρίου <μοντέλα στρατιωτικής ηγεσίας> επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου, η οποία κωδικοποιεί τους βασικούς άξονες της θεματολογίας του συνεδρίου ως ακολούθως:

• Τα κοινωνικά στρώματα από τα οποία προέρχονται οι στρατιωτικοί ηγέτες.
• Ο ρόλος των ιδεωδών και πρακτικών σε διαφορετικούς «στρατιωτικούς πολιτισμούς» στη διαμόρφωση ενός ηγέτη.
• Τι θα μπορούσε να αναδείξει ή να ακυρώσει έναν.
• Η αποτελεσματικότητα των ηγετών στο πεδίο της μάχης.
• Η «ιδανική» ηγεσία και ο «ηρωικός ατομικισμός».

Πηγή φωτογραφίας: protothema.gr