Skip to main content

Βιζιριανάκης:Έτσι πήραμε το Χρυσό στον iGEM για το ΑΠΘ-Το ράλι της προσπάθειας συνεχίζεται

Η «iGEM Thessaloniki 2021» παρουσίασε ένα φθηνό γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Στο πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στην Ελλάδα σε επίπεδο φοιτητών, το οποίο είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο από τις περισσότερες χώρες, αποδίδει εν πολλοίς το Χρυσό Μετάλλιο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2021» που κέρδισε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki» ο Ιωάννης Βιζιριανάκης.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «iGEM Thessaloniki 2021» που παρουσίασε ένα φθηνό γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ μιλώντας στο e-farmako.gr εξηγεί: «Έχω βρεθεί σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό και η σύγκριση μπορεί να γίνει. Το δικό μας δυναμικό, το mentalite (νοοτροπία) που έχουμε, ο τρόπος που κινούμαστε μας δίδει στοιχεία στην έρευνα και στην καινοτομία να αναπτύσσουμε πράγματα».

Με εμπειρία και προσφορά στα πανεπιστημιακά δρώμενα για περίπου τέσσερις δεκαετίες ο καθηγητής δεν χρησιμοποιεί τον όρο «φοιτητές» , αλλά συνηθίζει να αναφέρεται σε αυτά με τη λέξη «παιδιά». Και πολύ ξεκάθαρα τονίζει: «Το project είναι των παιδιών. Αυτά το σχεδίασαν. Αυτά το σκέφτηκαν. Αυτά το υλοποίησαν.

Έχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι καινοτομίας. Αναφέρεται στον καρκίνο του παγκρέατος και εντοπισμού του στα πρώτα στάδια. Άρα είναι ζητούμενο για την στην κοινωνία».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.