Skip to main content

Volcano: Μεταλλικές κρεβατοκάμαρες made in Θεσσαλονίκη στη Ν.Ζηλανδία

Το 60% του τζίρου της εταιρείας από τον Άγιο Αθανάσιο πραγματοποιείται σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη και Κεντρική Ευρώπη.

Οι χειροποίητες μεταλλικές κρεβατοκάμαρές της φιγουράρουν σε κατοικίες από τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο μέχρι τη Μπανγκόκ και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης όπου έχει την έδρα της, η εταιρεία Volcano βάζει κυριολεκτικά το…. χεράκι της σε ένα έπιπλο γεμάτο συμβολισμούς σχετικούς με το ευ ζην, μετατρέποντας το φαινομενικά άκαμπτο σφυρήλατο σίδερο σε έργο τέχνης. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Ευφραιμίδου δεν φτιάχνουν απλά μεταλλικές κρεβατοκάμαρες, έχουν αναπτύξει μια φιλοσοφία γύρω από αυτές. Στόχος τους άλλωστε είναι να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας με τους πελάτες τους και τα τελευταία 25 χρόνια το έχουν καταφέρει όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό. Άλλωστε, σήμερα το 60% του τζίρου της Volcano προέρχεται από εξαγωγές που κατευθύνονται σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη και Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, η αμερικανική αγορά αποτελεί πλέον το 30% των πωλήσεων της εταιρείας. Στην Ελλάδα η Volcano, που απασχολεί 17 άτομα, διαθέτει δύο καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.



Το όνομά της δεν είναι τυχαίο. Σημαίνει ηφαίστειο, που εμπεριέχει το στοιχείo της φωτιάς, απαραίτητο για τη διαμόρφωση του σιδήρου. Πέρα όμως από την έννοιά του αυτή το ζευγάρι επέλεξε το όνομα και για έναν ακόμα λόγο, για τη δύναμη που κρύβει το ηφαίστειο, ακόμα κι όταν είναι ανενεργό, παραπέμποντας στην πορεία της εταιρείας ακόμα και στους δύσκολους καιρούς. Από την επιλογή του ονόματος μέχρι τις μικρές εκπλήξεις που συνοδεύουν τις παραδόσεις των προϊόντων της, είτε αυτές είναι ένα σοκολατάκι είτε δύο σετ παντόφλες για τους πελάτες μέσα στη συσκευασία, η προσωπική σφραγίδα του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη και της Αλεξάνδρας Ευφραιμίδου είναι πάντα εκεί.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και η Αλεξάνδρα Ευφραιμίδου


 
Εν αρχή ην το μέταλλο

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1976 από τον χώρο των ειδικών μεταλλικών κατασκευών, έχοντας στο «τιμόνι» της τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη. Δίπλα του ο γιος του, Κωνσταντίνος, έμαθε πολλά και γοητεύτηκε από παιδί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σίδερου, που παρά τον σκληρό του χαρακτήρα είχε μια εύπλαστη πλευρά που δεν φαινόταν με την πρώτη. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα έκανε τον Κωνσταντίνο Κωσταντινίδη να αναζητήσει νέους δρόμους και μαζί με την αρχιτέκτονα σύζυγό του να ασχοληθεί και να εξειδικευθεί στις μεταλλικές κρεβατοκάμαρες. Έτσι στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ορμώμενοι οι δυο τους από τις δημιουργικές τους ανησυχίες, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία. Αρχικά, η Volcano κατασκεύαζε μεταλλικά κομμάτια που εντάσσονταν σε ξύλινες κρεβατοκάμαρες στο πλαίσιο συνεργασιών της με επιπλοποιίες. Σταδιακά το μεταλλικό στοιχείο άρχισε να κερδίζει έδαφος και σύντομα, το 2000, η Volcano μπήκε για τα καλά στην κατασκευή χειροποίητων μεταλλικών κρεβατοκαμαρών από την αρχή ως το τέλος, προσθέτοντας στην γκάμα της και όλα τα περιφερειακά του κρεβατιού, όπως για παράδειγμα τα κομοδίνα.

Με τις παραγωγικές ανάγκες να αλλάζουν και να μεγαλώνουν, το 2004 η Volcano μεταφέρθηκε σε νέα μονάδα στον Άγιο Αθανάσιο, επιφάνειας 3.500 τ.μ. και η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν ραγδαία. Ενώ αρχικά η εταιρεία ασχολούνταν κυρίως με τη χονδρική, πουλώντας σε μεγάλες εκθέσεις επίπλων, στη συνέχεια άρχισε να ανοίγει τα δικά της καταστήματα ανά την Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα, την Πάτρα και το Ηράκλειο, μπαίνοντας και στη λιανική. «Από τη βέργα, την μεταποίησή της, τη δημιουργία της κρεβατοκάμαρας, τη συσκευασία και τη μεταφορά της, όλα τα στάδια μπήκαν κάτω από τον έλεγχό μας, κάτι που θέλαμε ανέκαθεν, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες» λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ενδεικτικό μάλιστα της έμφασης που έδινε το ζευγάρι από την πρώτη στιγμή στην εξυπηρέτηση ήταν πως οι μεταφορείς της Volcano έμπαιναν με… ποδονάρια στα σπίτια όπου παρέδιδαν τις κρεβατοκάμαρες, θέλοντας να δείξουν σεβασμό και φεύγοντας γλύκαιναν τους πελάτες με ένα… σοκολατάκι.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι εξαγωγές



Σταδιακά η εταιρεία άρχισε να συνεργάζεται και με τον ξενοδοχειακό κλάδο και δη με boutique hotels που ήθελαν πάντα κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο στα δωμάτιά τους, αλλά και με μεγαλύτερα ξενοδοχεία.

Μέσα στην κρίση και με τον χώρο του επίπλου να περνά δύσκολα, η Volcano έστρεψε το βλέμμα της στο εξωτερικό. Άρχισε να συμμετέχει σε εκθέσεις στη Γερμανία και να μπαίνει σε αγορές όπως η γερμανική, η αυστριακή, η ελβετική και η ολλανδική.  Οι εξαγωγές τής έδωσαν την αναγκαία πνοή, τη στιγμή που άλλες εταιρείες του κλάδου έκλειναν. Την τελευταία μάλιστα διετία βρήκε μια ακόμα ιδιαίτερα αποδοτική διέξοδο: μέσα από παγκόσμιες διαδικτυακές πλατφόρμες με χειροποίητα προϊόντα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και σε πελάτες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διαφορετικότητα των επίπλων τους και στον custom made χαρακτήρα τους.



Μάλιστα, ακόμα κι εκεί, στις μακρινές αγορές, όπου το ζευγάρι δεν έχει μέχρι τέλους τον έλεγχο στην παράδοση του προϊόντος, φροντίζει να βάζει πάντα την προσωπική του σφραγίδα, εκπλήσσοντας τους πελάτες που όταν ανοίγουν τη συσκευασία βρίσκουν δεμένα στο κεφαλάρι της κρεβατοκάμαρας δύο σετ παντόφλες.

«Προσφέρουμε καλή διάθεση και την έχουμε εισπράξει με τη σειρά μας. Το να συμμετέχουμε με τις δημιουργίες μας στη χαρά ενός ζευγαριού, μιας οικογένειας, με όλους τους συμβολισμούς που κρύβει μια κρεβατοκάμαρα, είναι για μας πολύ σημαντικό» λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, που γεννά συνεχώς νέες ιδέες και μπορεί να εμπνευστεί σχέδια για τις χειροποίητες μεταλλικές κρεβατοκάμαρες από τα στόρια ενός κοσμηματοπωλείου μέχρι την αλυσίδα μιας άγκυρας.