Skip to main content

Voltάρω 5: Drone μεταφέρουν πατίνια στην πράσινη γιορτή της ηλεκτροκίνησης (vid)

Οι επισκέπτες του «Voltάρω 5» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και μια ευρεία γκάμα από ηλεκτρικά ποδήλατα.

Μια πράσινη γιορτή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, γιορτάζεται σήμερα δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ηλεκτρικά πατίνια, αυτοκίνητα και σκούτερ έχουν συνταχθεί για να τιμήσουν το «Voltάρω 5» που διοργανώνουν και φέτος η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες στην από αέρος μεταφορά ηλεκτρικών πατινιών στον χώρο της παραλίας με τη βοήθεια drones. «Η χρήση drones στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών είναι μια έξυπνη πράσινη πρακτική που ήδη εφαρμόζεται συστηματικά σε άλλες χώρες, η οποία θα μπορούσε να έχει χρήσιμες εφαρμογές και στην Κεντρική Μακεδονία», όπως τόνισαν οι αρμόδιοι της δράσης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε πως για Πέμπτη συνεχή χρονιά η πόλη γιορτάζει την ηλεκτροκίνηση.

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το μέλλον της αστικής κινητικότητας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ηλεκτροκίνητα μέσα όλων των ειδών, με drones, για να δείξουμε σε όλων τον κόσμο, τους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας ότι ξημερώνει μια διαφορετική ημέρα», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

«Ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνουμε σημαντικούς πόρους για την αλλαγή των στόλων όλων των οχημάτων όλων των δήμων αλλά και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ηλεκτροκίνητα οχήματα προκειμένου να εκπέμψουμε και το μήνυμα ότι ξεκινάμε από τους φορείς του δημοσίου αλλά και της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως είναι σε συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης σε όλο το οδικό δίκτυο της κεντρικής Μακεδονίας.

«Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει πλέον δυναμικά στην καθημερινή λειτουργία της αυτοδιοίκησης αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης», ξεκαθάρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας. «Μέρα με τη μέρα, περισσότερα ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα μηνύματα που εκπέμπει σταθερά το voltarω τα πέντε τελευταία χρόνια για την αλλαγή της νοοτροπίας και των συνηθειών, έχουν ισχυρή απήχηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Το παρών στη διοργάνωση έδωσε, επίσης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε πως, «με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε για να αναδείξουμε την Ευρώπη ως την πρώτη Ήπειρο που θα είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2050». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο υφυπουργός, «κάνουμε μια σειρά μεγάλων παρεμβάσεων και μια τέτοια παρέμβαση είναι και η ηλεκτροκίνηση από τα ιδιωτικά οχήματα μέχρι τα βαριά φορτηγά. Για αυτό είναι και πολύ σημαντική η σημερινή εκδήλωση».

350 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και σταθμοί φόρτισης

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ξεκαθάρισε πως στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι η εκκίνηση διαγωνισμού αστικών λεωφορείων, 350 εκ των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα αλλά και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν δύο πολύ σημαντικές δράσεις του υπουργείου τόσο όσον αφορά τον διαγωνισμό για τα νέα λεωφορεία, όπου 350 από αυτά θα είναι καθαρά ηλεκτροκίνητα, με αποτέλεσμα να έχουμε το επόμενο διάστημα έναν από τους μεγαλύτερους ηλεκτροκίνητους στόλους σε ποσοστό κυκλοφορίας οχημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όσο και ένα σχέδιο υποστήριξης για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών στους αυτοκινητόδρομους για να δώσουμε ένα έξτρα κίνητρο σε αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν τα παλιά αυτοκίνητά τους με ηλεκτρικά. Η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον μια ανάγκη. Δεν έχουμε πλέον επιλογή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει διαμορφώσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πλαίσια κινήτρων, άμεσων και έμμεσων που βοηθούν στην αντικατάσταση των ρυπογόνων αυτοκινήτων σε νέα ηλεκτρικά. Μάλιστα μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» και την παροχή του οικολογικού μπόνους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις δίνουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να στραφεί πιο εύκολα στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η ηλεκτροκίνηση έχει έρθει, είναι το σήμερα και το αύριο της πόλης και της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα κίνητρα, η υποδομές και η παιδεία. «Τα κίνητρα δίνονται από την πολιτεία και χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να γίνουν και οι υποδομές. Πρέπει να κατασκευάσουμε ποδηλατοδρόμους, πρέπει να κατασκευάσουμε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος που έχει έτοιμη την μελέτη φόρτισης για τα όρια του δήμου», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

 

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «θα πρέπει να περάσουμε σε μια παιδεία από τη χρήση του μετρό, που είναι ένα ηλεκτροκινητο μέσω μαζικής μεταφοράς, μέχρι το πατίνι. «Όλα αυτά είναι μια μεγάλη, δύσκολη αλλά επιβεβλημένη προσπάθεια», σημείωσε. Με τη σειρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου διερωτήθηκε αν μετά από την κλιματική κρίση που είναι γεγονός θα έχουμε περιβάλλον.

«Για τον λόγο αυτόν, έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση των απορριμματοφόρων στόλων των δήμων αλλά και η εγκατάσταση μονάδων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους δρόμους. Αυτό θέλει η περιφέρεια, να είναι ένα βήμα μπροστά, και αυτό υλοποιεί», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης. Κατά τη διάρκεια δράσης ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος, η γενική γραμματέας Ενέργειας αλλά και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών βόλταραν στα περίπτερα και συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών-Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Αυγουστίδη.

Οι επισκέπτες του «Voltάρω 5» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και μια ευρεία γκάμα από πρωτοποριακά μοντέλα σε ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά scooters και ηλεκτρικά πατίνια. Ταυτόχρονα, όσοι επισκεφτούν τη διοργάνωση μπορούν να ενημερωθούν για τις ενεργειακές δυνατότητες των ηλεκτρικών φορτιστών, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα εγκατασταθεί μια «έξυπνη» στάση με φωτοβολταϊκά συστήματα, στην οποία είναι δυνατή η φόρτιση κινητού τηλεφώνου καθώς και ηλεκτρικού πατινιού. Στη διοργάνωση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα για test drive με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, ενώ θα κληθούν και φέτος να γράψουν χιλιόμετρα στα 50 spin bikes που θα φιλοξενήσει το «Voltάρω 5». Το χρηματικό αντίτιμο για την ενέργεια που θα συγκεντρωθεί θα αποδοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής».

Παράλληλα, στη διοργάνωση βρίσκονται και τα νέα ηλεκτρικά οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης, δέκα πεζού χειριστή και τα οκτώ ηλεκτρικά σάρωθρα για τον καθαρισμό της Νέας Παραλίας.