Skip to main content

Τορπίλη Αποστολάκη στον ανασχηματισμό: Δεν αποδέχεται την πρόταση Μητσοτάκη

Ανατροπή στην υπουργοποίηση του απόστρατου ναυάρχου - Φέρεται να υποστηρίζει ότι είχε θέσει δύο όρους στον Μητσοτάκη - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Ανατροπή στην επικείμενη υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η εμπλοκή με την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Πολιτικής Προστασίας από τον κ. Αποστολάκη προέκυψε το μεσημέρι της Τρίτης, λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις Οικονόμου. 

Αγκάθι, σύμφωνα με όσα εξηγούσε σε συνομιλητές του ο απόστρατος Ναύαρχος και ΥΕΘΑ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση αυτή γιατί δεν εξασφαλίσθηκε διακομματική συναίνεση στο πρόσωπό του.

Ειδικότερα, την απόφαση να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κοινοποίησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης με δήλωσή του στην τηλεόραση του OPEN. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αποστολάκης φέρεται να τονίζει πως διαπίστωσε ότι δεν πληρούνται οι όροι που είχε θέσει για την αποδοχή της πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή, να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση στο πρόσωπό του. Με άλλη δήλωσή του μάλιστα στο ieidiseis.gr, ο Ευάγγελος Αποστολάκης διευκρίνισε: «Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκληση σε αποστασία

Νωρίτερα, λάδι στη φωτιά για το ζήτημα, αναφερόμενες μάλιστα σε προσωπικό διάλογο του κ. Αποστολάκη με τον Αλ. Τσίπρα, έριχναν πηγές της Κουμουνδούρου.

Όπως σχολίαζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία», σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

«Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», προσέθεταν οι πηγές αυτές και κατέληγαν διαμηνύοντας: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Όθωνα, και δεν τον βρήκε. Εν συνεχεία, -κατά τις ίδιες πληροφορίες- πέντε λεπτά πριν τις ανακοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά και την ενημέρωσε, με την ίδια να λέει απλώς «καλή επιτυχία».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης από πλευράς του ΚΙΝΑΛ στην επιλογή Αποστολάκη.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης και υπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από το 1998 ως το 2001 ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επίσης έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον μέχρι τώρα υπαρχηγό αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.