Skip to main content

Βόμβα από ΠΟΥ: Πιθανή η μεταφορά του κορωνοϊού από τον αέρα

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα η νόσος.

Τη στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ άνοιξε, ωστόσο, την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσων για να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα η νόσος.

Ωστόσο, η κύρια πηγή μετάδοσης πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα, βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», τόνισε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.

Ο Ράιν ξεκαθάρισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.