Skip to main content

Βόμβα Τζανάκη: Έως 50.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά

H μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα θεωρείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία - Η δυσοίωνη πρόβλεψη του καθηγητή Τζανάκη

Άνοιξαν σήμερα τα σχολεία για όλους τους μαθητές, ωστόσο η ανησυχία των ειδικών, εν μέσω μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, είναι μεγάλη.

Μπορεί να υπάρχει η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο φέτος η μεγάλη μεταδοτικότητα της «Δέλτα» θεωρείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Με self test και θερμομέτρηση η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις γονέων, οι οποίοι θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι εάν δουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο.

Στους ειδικούς επικρατεί ανησυχία για να μην αρρωστήσουν παιδιά, με τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Το «αποτύπωμα» της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά, δηλώνει στο iatropedia.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, και αυτό δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό: «Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν».

Πόσα θα χρειαστούν ενδεχομένως νοσηλεία

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα παιδιά που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από αυτές τις 50 χιλιάδες μολύνσεις, το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.

Κι ενώ μέσα σε 18 μήνες πανδημίας, οι νοσηλείες στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων δεν ξεπέρασαν τις 240, τώρα δεν αποκλείεται να φτάσουν από 300 έως και 600, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη: «Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που «χτυπάει» τα παιδιά πάρα πολύ. Από 300 έως 600 είναι τα παιδιά, που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Αυτό υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα τηρηθούν κάποιες παραδοχές, δηλαδή θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα και θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Γιατί δεν ξέρουμε τώρα, εάν θα ισχύσουν αυτά επακριβώς».