Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα-Τουρισμός: Οι Σέρβοι... λοξοδρόμησαν για Αλβανία και Μαυροβούνιο

Στόχος η επιστροφή του 1 εκατ. Σέρβων τουριστών την επόμενη διετία - Για ποιους λόγους επέλεξαν άλλους γειτονικούς προορισμούς

Τουλάχιστον μια διετία, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκτιμάται πως θα απαιτηθεί για να επανέλθει ο σημαντικός αριθμός Σέρβων τουριστών που... λοξοδρομήσαν από τη χώρα μας για άλλους προορισμούς φέτος το καλοκαίρι.

Ενώ όλοι ανάμεναν πως το φετινό καλοκαίρι θα ήταν εξίσου καλό με αυτό του 2019, αναφορικά με τις τουριστικές ροές από Σέρβους, καθώς ειδικά η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δημοφιλή προορισμό για αυτούς, τελικά δεν επαληθεύτηκαν.

Και αυτό γιατί οι μη εμβολιασμένοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, επέλεξαν για τις διακοπές τους άλλους προορισμούς, όπως το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τα Σκόπια αλλά και την Τουρκία. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε το γεγονός, πως από τις προαναφερθείσες χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν υπήρχαν υγειονομικοί περιορισμοί (πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεστ PCR ή rapid) για την είσοδο σε αυτές.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το γεγονός πως οι εν λόγω χώρες είναι σαφώς πολύ πιο οικονομικές από την Ελλάδα (αναμφίβολα, με λιγότερο ποιοτικές τουριστικές υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες) με αποτέλεσμα να αποτελούν δελεαστικές επιλογές για όσους διέθεταν χαμηλό budget.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 οι αφίξεις των Σέρβων στη χώρα μας υπερέβησαν το 1 εκατ. ενώ πέρυσι λόγω του κορωνοϊού και του ξαφνικού κλεισίματος των συνόρων σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των αφίξεων τους (περίπου 60 χιλιάδες ήρθαν στη χώρα μας). Φέτος αν και ακόμη η συνολική εικόνα για το καλοκαίρι δεν έχει αποτυπωθεί σε νούμερα, η εκτίμηση είναι πως την Ελλάδα επέλεξαν για τις διακοπές τους κάποιες χιλιάδες Σέρβων.

«Διευρύνεται ο τουριστικός ανταγωνισμός για αυτό και αν θέλουμε να επανακτήσουμε τα νούμερα των προηγούμενων ετών σχετικά με τους Σέρβους θα χρειαστεί ένα καλό μάρκετινγκ» αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία της ανάκτησης θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως το 2023.

Μπορεί δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Σέρβους που κινούνται οδικώς να αποτελούν και φέτος Χαλκιδική, Πιερία, Θάσος και Σαμοθράκη, ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τη χώρα μας για νησιωτικούς προορισμούς και ανάλογα με τις πτήσεις που υπάρχουν στα αεροδρόμια τους και η δη του Βελιγραδίου. Σημαντική εκτιμάται πως ήταν και η συμβολή της πτήσης Θεσσαλονίκη - Κράλιεβο. Η Air Serbia εκτελεί την υπηρεσία μία φορά την εβδομάδα, την Τρίτη, έως τις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.