Skip to main content

Ελατήριο οι τιμές των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα - Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα - Εκτοξεύτηκαν στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Spitogato

Στο... προσφιλές καταφύγιο, αυτού της αγοράς κατοικίας, φαίνεται να επιστρέφουν πολλοί Βορειοελλαδίτες με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε κάποιες πόλεις να έχουν εκτοξευτεί. Η άνοδος των τιμών καταδεικνύει εν μέρει και την επιστροφή προς την κανονικότητα μετά το πάγωμα των όποιων σχεδίων τον προηγούμενο χρόνο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεγάλης ανόδου της μέσης τιμής πώλησης αποτελούν τα Γρεβενά, καθώς το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους η τιμή του τετραγωνικού μέτρου απογειώθηκε κατά 15,8%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η μέση τιμή πώλησης στη συγκεκριμένη πόλη, που πλέον αγγίζει τα 800 ευρώ το τμ, προσομοιάζει με τιμές άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας όταν λίγους μήνες νωρίτερα υπολειπόταν σημαντικά.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Την ίδια ώρα, η έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στις ενοικιάσεις, καθώς και σε αυτή την περίπτωση το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις. Η τιμή του τμ στην Πέλλα φαίνεται να… έβγαλε φτερά καθώς κατέγραψε αύξηση που αγγίζει το 23,7% με το μέσο ποσό ενοικίασης ανά τμ να διαμορφώνεται στα 4,12 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαμορφωθείσα μέση τιμή στην Πέλλα εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι τιμών σε άλλες πόλεις.

Η υψηλότερη, πάντως, μέση τιμή ενοικίασης καταγράφεται πανελλαδικά στη Χαλκιδική αγγίζοντας τα 29,55 ευρώ ανά τμ.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2021, η υψηλότερη μέση τιμή στη Βόρεια Ελλάδα για πώληση κατοικιών καταγράφηκε στη Χαλκιδική με 1.700 ευρώ ανά τμ και αύξηση έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου κατά 3,9%.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Φλώρινα με μέση τιμή πώλησης που αγγίζει τα 550 ευρώ ανά τμ και οριακή άνοδο έναντι του τρίτου τριμήνου του 2020 που δεν ξεπερνά το 0,8%.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη μέση τιμή πώλησης (€/τ.μ.) στις κατοικίες για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα ενοίκια

Πρωταθλήτρια στην τιμή ενοικίασης του τμ παραμένει για ακόμη μια φορά η Χαλκιδική με 29,55 ευρώ το τμ. Ο εν λόγω πρωταθλητισμός είναι πανελλαδικός καθώς ακόμη και στις δημοφιλείς Κυκλάδες η μέση τιμή του τμ δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ το τμ.

Σημειώνεται πως στη Χαλκιδική η μέση τιμή ενοικίασης περιορίστηκε έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου κατά 1,50%.

Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμής ενοικίασης εντοπίζεται στην Πέλλα με 23,7% και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4,12 ευρώ ανά τμ. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο Κιλκίς με 19,6%, ωστόσο η περιοχή εξακολουθεί να καταγράφει τη χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίασης στη Βόρεια Ελλάδα με 3,29 ευρώ ανά τμ.

Βουτιά κατά 10% στην τιμή ενοικίασης καταγράφηκε στη Δράμα με το μέσο ζητούμενο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 4,05 ευρώ ανά τμ.