Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Πανέμορφες λίμνες για εναλλακτικές διακοπές - Πού βρίσκονται

Συνδυάστε φύση και μαγευτικό τοπίο – Προτάσεις διαμονής σε λίμνες για εναλλακτικές διακοπές. Πόσο κοστίζουν και τι μπορείτε να δείτε.

Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται στη δύση του, ωστόσο η διάθεση για διακοπές - όταν μάλιστα είναι μέσα στον Σεπτέμβριο, όποτε η καλοκαιρία συνεχίζεται - δεν σταματά.

Για όσους, λοιπόν, θέλουν να αποφύγουν τις αμμουδιές και τη θάλασσα, υπάρχουν και οι εναλλακτικές αποδράσεις, όπως αυτές σε υπέροχες λίμνες, οι οποίες ενδείκνυνται για εξερευνήσεις. Ο συνδυασμός της φύσης και του υπέροχου τοπίου αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για διακοπές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Η Voria.gr, συγκέντρωσε διάφορες προτάσεις διακοπών δίπλα σε λίμνες στη Βόρεια Ελλάδα και σας τις παρουσιάζει.

Οι τιμές των καταλυμάτων είναι ενδεικτικές και αφορούν τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπως αυτές προκύπτουν μετά από αναζήτησή σε ιστοσελίδες εύρεσης Airbnb.

Λίμνη Κερκίνη

Η τεχvητή λίμvη Κερκίvη δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα. Σημαvτική είvαι η παρoυσία τωv διαφόρωv φυτικώv ειδώv όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα κ.α. ενώ στηv περιoχή υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα. Από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Νοέμβριο χιλιάδες αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν στα νερά της λίμνης και παραμένουν μέχρι την άνοιξη έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Το τοπίο μαγνητίζει τον επισκέπτη.

Ιδανική επιλογή η διαμονή σε ξενώνα, παραδοσιακά χτισμένο με πέτρα και ξύλο που εναρμονίζεται τέλεια με το μαγευτικό πλούσιο φυσικό τοπίο. Στον ξενώνα υπάρχει φάρμα με άλογα για περιηγήσεις. Για όσους λοιπόν αγαπούν τη φύση και τα ζώα είναι ο τέλειος προορισμός για δράση αλλά και χαλάρωση. Ο ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα ενώ η τιμή ανά βραδιά διαμορφώνεται στα 64 ευρώ.

Στο χωριό της Κερκίνης τέσσερις αυτόνομες κατοικίες, πλήρως ανακαινισμένες κι εξοπλισμένες, είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους επισκέπτες που επιθυμούν να μείνουν κοντά στην ειδυλλιακή λίμνη. Η κάθε κατοικία μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα, ενώ η τιμή ανά διανυκτέρευση είναι στα 45 ευρώ.

Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα

Στα γεωφυσικά όρια του νομού Φλώρινας, μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά των γύρω ορεινών όγκων, βρίσκεται ένας μαγικός κόσμος ασύγκριτου φυσικού κάλλους που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο παγετώνων και την αλληλουχία σεισμικών φαινομένων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειες τους καθρεπτίζονται οι κατάφυτες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Εκατοντάδες είδη, πολλά μάλιστα υπό εξαφάνιση, φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι αργυροπελεκάνοι, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί.

Στις Πρέσπες μπορείτε να μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες. Ενδεικτικά στη Μικρολίμνη, σε μια κατοικία λίγα μέτρα από τη λίμνη οι επισκέπτες θα κληθούν να καταβάλουν 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η κατοικία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 7 επισκέπτες.

Σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι με τζάκι στην άκρη του δάσους, στο μικρό χωριό Οξιά μπορούν να μείνουν τέσσερα άτομα. Το σπίτι χρονολογείται από το 1920 και έχει ανακαινιστεί πλήρως το 2014 με χειροποίητο σχεδιασμό που εκτελείται από τοπικά υλικά και τεχνίτες. Η τιμή ανά διανυκτέρευση είναι στα 67 ευρώ.

Η λίμνη Καστοριάς

Μια μακεδονική πόλη με αποτυπωμένη στην εικόνα της την ιστορία αιώνων που κουβαλάει και μια γαλήνια ορεινή λίμνη, συνθέτουν ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σκηνικά στην ηπειρωτική Ελλάδα: Η Καστοριά και η λίμνη της κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φανατικούς επισκέπτες, που επιστρέφουν ξανά και ξανά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Καστοριά έχει πολλούς θησαυρούς να δείξει στον επισκέπτη της. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ενδυματολογικό Μουσείο, το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο. Το Ντόλτσο, η πιο γραφική συνοικία της πόλης και το Απόζαρι με τα αρχοντικά 17ου και του 18ου αιώνα μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας αλλά και το Σπήλαιο του Δράκου.

Πέτρινο σπίτι δίπλα στην λίμνη μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα με 103 ευρώ ανά βραδιά.

Γκαρσονιέρα με πανοραμική θέα τη λίμνη της Καστοριάς μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα με 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Λίμνη Παμβώτιδα

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στο φυσικό σκηνικό των Ιωαννίνων, η Λίμνη Παμβώτιδα με την αστείρευτη γοητεία που χαρακτηρίζει το μελαγχολικό μεν, αλλά άκρως μαγικό τοπίο της. Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει γίνει γνωστή για τους θρύλους της Κυρά-Φροσύνης και του Ντουραχάν. Στη λίμνη υπάρχουν 64 είδη και υποείδη υδροβίων και υγρόφιλων φυτών, πάνω από 30 είδη (υδρόβιων και παρυδάτιων) πτηνών καθώς επίσης και το σπάνιο είδος θηλαστικού βίδρα.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το νησάκι της Παμβώτιδας που είναι το μόνο κατοικημένο νησί λίμνης στην Ελλάδα.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιστορικό μουσείο του Αλή Πασά και τα σημαντικά μεταβυζαντινά μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών κ.α. τα οποία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Για τη διαμονή σας δεν θα δυσκολευθείτε να βρείτε κατάλυμα στην πόλη των Ιωαννίνων που σφύζει από ζωή.

Πλήρως εξοπλισμένες σουίτες με όλες τις ανέσεις, κατάλληλες για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες μπορούν να φιλοξενήσουν τρία άτομα με τιμή ανά διανυκτέρευση 59 ευρώ.

Σε έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο στο μαγευτικό νησί των Ιωαννίνων μπορούν να διαμείνουν μέχρι τέσσερα άτομα. Η τιμή ανά βραδιά στα 50 ευρώ. Οι επισκέπτες του μικροσκοπικού νησιού μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία του στα γραφικά καλντερίμια απολαμβάνοντας την όμορφη φύση και τα παραδοσιακά εδέσματα του τόπου.