Skip to main content

Β. Ελλάδα: Βροχή οι ακυρώσεις - Φόβοι για τέλος της τουριστικής σεζόν

Οι επαγγελματίες του τουρισμού απεύχονται το ενδεχόμενο κλεισίματος των οδικών συνόρων - Κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη οικονομική αιμορραγία.

Φόβους ότι η θερινή περίοδος ολοκληρώθηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει εκφράζουν ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας με τις ακυρώσεις των κρατήσεων από Βαλκάνιους να πέφτουν σαν βροχή  ενόψει του υποχρεωτικού αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό που θα πρέπει να επιδεικνύουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη όσοι περνούν από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

Οι άνθρωποι του τουρισμού μιλώντας στη voria.gr δηλώνουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι από τις εξελίξεις στο επίπεδο των οδικών συνόρων, επισημαίνοντας πως κατανοούν την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες, ωστόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις τους αιφνιδιάζουν και παράλληλα τορπιλίζουν, όπως λένε τις όποιες συμφωνίες υπήρχαν με tour operators των γειτονικών μας χωρών.

Την ίδια ώρα, όπως λένε το κόστος διενέργειας μοριακού ελέγχου για μια οικογένεια που θα θελήσει να έρθει από κάποια από τις γειτονικές μας χώρες, που αποτελούν βασικό τουριστικό αιμοδότη της Βόρειας Ελλάδας, είναι κοστοβόρο, με αποτέλεσμα να επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό.

«Από τις 7 Μαΐου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είχε επισημάνει πως θα πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα στα σύνορα, καθώς ο κύριος όγκος των αφίξεων είναι οδικός και κατευθύνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Θα έπρεπε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Τα αποτελέσματα των τεστ, λόγω του όγκου κάνουν τέσσερις ημέρες.  Δυστυχώς δεν μας άκουσαν» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας πως «ο κόσμος της διαμονής είναι στα κάγκελα σε όλη τη χώρα. Με πισωγυρίσματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως είναι απαραίτητο όσοι εισέρχονται από τις 15 Ιουλίου από τον Προμαχώνα στη χώρα μας να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο τους στην Ελλάδα, έχουμε συνεχώς ακυρώσεις».

«Η διενέργεια του τεστ λειτουργεί αποτρεπτικά. Σε κάθε χώρα η τιμή του είναι διαφορετική κατά συνέπεια για μια οικογένεια το κόστος είναι υψηλό. Μετά το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, το 60% των κρατήσεων που ήταν από Βαλκάνιους ακυρώθηκε. Δεν υπάρχει ζήτηση και οι όποιες κρατήσεις είχαμε από το Φεβρουάριο είναι στον αέρα, καθώς για το 90% δεν καταβλήθηκαν προκαταβολές» σημειώνει ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς υπογραμμίζοντας πως δεδομένου ότι οι περισσότεροι επί του παρόντος στην Ελλάδα έρχονται οδικώς, τα χερσαία σύνορα και δη ο Προμαχώνας που αποτελεί τη μοναδική οδική διέλευση για τη χώρα μας θα έπρεπε να είχε καλύτερες υποδομές.

«Αν χρειαστεί να κλείσουν τα σύνορα τότε ο τουρισμός έχει τελειώσει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λασπάς.

Σε ελεύθερη πτώση οι πληρότητες

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο έλεγχοι των 72 ωρών θα πρέπει να γίνονται σε όλους τους ξένους τουρίστες που εισέρχονται με κάθε μέσο από χώρες με επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανίχνευση του ιού στα γειτονικά Βαλκάνια όπου οι υγειονομικές δομές δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και τα τεστ κοστίζουν ακριβά για μια μέση οικογένεια. «Στη Ρουμανία και στη Σερβία δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ. Δεν ευθύνεται η χώρα μας αν κάποιοι άλλοι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Δυστυχώς με τα νέα μέτρα ο τουρισμός για τον Ιούλιο έχει τελειώσει. Ευελπιστούμε τον Αύγουστο με τον εσωτερικό τουρισμό η κίνηση να αυξηθεί. Όμως οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, επί του παρόντος ούτε από Έλληνες έχουμε κρατήσεις» υπογράμμισε ο κ. Τάσιος τονίζοντας, πως τις προηγούμενες ημέρες η πληρότητα στη Χαλκιδική πήγαινε να αγγίξει το 40% και τώρα έχει κατρακυλήσει στο 25%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στη νησιωτική η μέση πληρότητα είναι στο 10-15%. Στις μεγάλες πόλεις είναι ακόμη χαμηλότερα αγγίζοντας το 10%.

Οι πληρότητες αντικατοπτρίζουν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι του τουρισμού με τον πρόεδρο της ΠΟΞ να κάνει λόγο για καταρράκωση εσόδων στη διαμονή, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από τώρα, "ώστε να είναι ρεαλιστικό ένα plan B ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού το 2021".    

Τέλος ο κ. Τάσιος επισημαίνει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους και όχι μόνο από τα ξενοδοχεία που τα τηρούν και επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος.

Οικονομική αιμορραγία

Για οικονομική αιμορραγία, ως απόρροια της μικρής έλευσης Βαλκάνιων στη Σαμοθράκη κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας υπογραμμίζοντας πως όσοι κλείσουν, τώρα, τα καταλύματα τους ελλείψει τουριστών, δεν θα ανοίξουν ξανά. «Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Το Σεπτέμβριο θα φανούν τα αποτελέσματα των σπασμωδικών χειρισμών του τελευταίου διαστήματος. Θα έπρεπε να είναι ανοιχτά όλα τα σύνορα και να υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα έπρεπε να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι στον Προμαχώνα» σημειώνει ο κ. Γλήνιας συμπληρώνοντας πως αν αποφασιστεί να κλείσουν τα σύνορα θα είναι η χαριστική βολή για τη Σαμοθράκη, που πέρυσι δέχτηκε ένα ακόμη καίριο πλήγμα, όταν έμεινε χωρίς πλοίο για αρκετές ημέρες. «Έχουμε συνεχείς ακυρώσεις. Αυτοί τη στιγμή στη Σαμοθράκη έχουμε ελάχιστους Βαλκάνιους. Ότι κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι με τον εσωτερικό τουρισμό» σημειώνει ο κ. Γλήνιας προσθέτοντας πως πολλοί Βαλκάνιοι στρέφονται σε Κροατία και Τουρκία.

«Ήρθε το πάνω κάτω»

Σαν αυγουστιάτικη μπόρα χαρακτηρίζει τη διαμορφωθείσα κατάσταση με τα Βαλκάνια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

«Έχει έρθει το πάνω κάτω. Ενώ περιμέναμε τουρισμό από τα Βαλκάνια, η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε άρδην. Η μόνες αγορές, για τη Θάσο, που κάπως κινούνται είναι της Τσεχίας και της Πολωνίας. Οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, ενώ κάποιοι περιμένουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού» σημειώνει ο κ. Παρασχούδης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν δυο κατηγορίες εν δυνάμει τουριστών αυτοί που λένε πως «δεν αξίζει να ταλαιπωρηθώ, να επωμιστώ το κόστος των τεστ» και αυτοί που λένε «θα κάνω διακοπές πάση θυσία». «Εμείς ποντάρουμε στους δεύτερους» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Το 2020 θα ήταν η καλύτερη χρόνια για την Πιερία

Για την Πιερία το 2020 επρόκειτο να είναι η καλύτερη χρονιά της τουριστικά, μέχρι να ενσκήψει ο κορωνοϊός και να ξεκινήσουν οι παρενέργειες του.

«Με τις κρατήσεις του Φεβρουαρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πιερίας ήταν στο 80%. Εκτιμούσαμε πως θα ήταν η καλύτερη τουριστική σεζόν. Σήμερα η πληρότητα είναι στο 10% με ελάχιστους Βούλγαρους και Σέρβους και ακόμη λιγότερους Έλληνες, την ώρα που οι ακυρώσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Είχαμε κρατήσεις για τις 15, για τις 19 Ιουλίου. Στο άκουσμα όμως του απαραίτητου τεστ για να εισέλθει κάποιος στη χώρα μας από τον Προμαχώνα άρχισαν οι ακυρώσεις. Μόνο στο δικό μου ξενοδοχείο μετρώ ζημιές, από της τελευταίας στιγμής ακυρώσεις, 17.000 ευρώ» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Στράτος Χαλκίδης συμπληρώνοντας πως από τον συνολικό αριθμό των καταλυμάτων στην Πιερία λειτουργούν τα μισά.

«Δεν έχει καμία λογική να επιτρέπουν στους Άγγλους, στους Σουηδούς, που οι χώρες τους έχουν βαρύ ιικό φορτίο να εισέρχονται χωρίς επίδειξη τεστ και αυτό να ισχύει μόνο για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα. Μόνο στον Προμαχώνα υπάρχει ενδεχόμενο να καταγραφούν κρούσματα;» διερωτάται ο κ. Χαλκίδης συμπληρώνοντας πως η χώρα μας ζητά τεστ 72 ωρών την ώρα που κάποια εκδρομικά από τις γειτονικές χώρες έρχονται μια φορά την εβδομάδα στην Ελλάδα, πχ την Τρίτη, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως να μην μπορεί κάποιος να κάνει το Σαββατοκύριακο τεστ ώστε να είναι συνεπής.

Η κατάσταση που δημιουργείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τον  κ.  Χαλκίδη, ωθεί εν δυνάμει τουρίστες της χώρας μας σε άλλους προορισμούς, όπως π.χ. Ρώσοι και Ουκρανοί στέφονται, εσχάτως, στην Αλβανία.