Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες της ΓΑΔΘ

Οι 300 τουλάχιστον νέες οργανικές θέσεις κοστίζουν στην πράξη σε ελλιπή αστυνόμευση και σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, λένε οι βουλευτές.

Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ζητούν με αναφορά τους στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά και από την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε σχετικά - ΕΑΥΘ: Η μηδενική ενίσχυση της ΓΑΔΘ μάς υποτιμά όλους - Να καλυφθούν ακόμα 300 θέσεις

Οι βουλευτές λένε πως, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, οι αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η ίδρυση νέων Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, η επιφόρτιση του υπάρχοντος προσωπικού με ολοένα και αυξανόμενα πάρεργα, αλλά και οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, αντιμετωπίζονται με εσωτερικές μετακινήσεις και αποσπάσεις αστυνομικών, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το σώμα, αφού ουσιαστικά αποτελεί απλή εναλλαγή αστυνομικού προσωπικού.

«Το σημαντικότερο όμως, που επισημαίνει και το έγγραφο, είναι πως οι 300 τουλάχιστον νέες οργανικές θέσεις, που λείπουν από τη πόλη και είναι αναγκαίο να καλυφθούν άμεσα, κοστίζουν στην πράξη σε ελλιπή αστυνόμευση και σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης», λένε οι βουλευτές.

Είναι προφανές ότι οι επιλογές της κυβέρνησης υποβαθμίζουν τόσο την υπηρεσιακή καθημερινότητα των αστυνομικών, όσο και στην ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και εξυπηρετήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 26/09/2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Μηδενική ενίσχυση της ΓΑΔΘ στις συμπληρωματικές μεταθέσεις»

Οι Βουλευτές Α' (Ι. Αμανατίδης, Χ. Γιαννούλης, Κ. Ζουράρις, Α. Νοτοπούλου, Α. Τριανταφυλλίδης) και Β' (Θ. Αυγέρη, Σ. Φάμελλος) Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουν προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με θέμα: «Μηδενική ενίσχυση της ΓΑΔΘ στις συμπληρωματικές μεταθέσεις», στην οποία αναδεικνύονται τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση της Ηγεσίας για καμία ενίσχυση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ούτε με έναν Αστυνομικό μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων, παρά την οριακή κατάσταση που επικρατεί σε παρά πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες, τις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η ίδρυση νέων Υπηρεσιών, η επιφόρτιση με ολοένα και αυξανόμενα πάρεργα του υπάρχοντος προσωπικού, ενώ επιπλέον αποδυνάμωση προκαλεί και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με έναν κύκλο εσωτερικών μετακινήσεων και αποσπάσεων που ουσιαστικά οδηγεί στην ανταλλαγή και εναλλαγή απλά αστυνομικού προσωπικού.

Όπως αναλυτικά αναφέρεται στο έγγραφο, το οργανόγραμμα της ΓΑΔΘ επιβάλλεται να αυξηθεί άμεσα με τουλάχιστον 300 νέες οργανικές θέσεις οι οποίες είναι αναγκαίο να καλυφθούν άμεσα και οι οποίες δυστυχώς αποσπασματικά, μέχρι τώρα, καλύπτονται με αποσπάσεις, με αποτέλεσμα την ελλιπή αστυνόμευση και την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στις διάφορες περιοχές. Όπως επίσης επισημαίνεται, τα ημίμετρα στην αντιμετώπιση των πάγιων αναγκών της ΓΑΔΘ όχι μόνο δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αλλά αντιθέτως επιδίδουν αρνητικό πρόσημο τόσο στην υπηρεσιακή καθημερινότητα των αστυνομικών, όσο και στην ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης.