Skip to main content

Βουλγαρία: Απελάθηκε Ρώσος διπλωμάτης κατηγορούμενος για κατασκοπεία

Ο πρώτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας εμπλεκόταν σε μια υπόθεση κατασκοπείας. Πριν από δύο εβδομάδες είχαν απελαθεί άλλοι δέκα Ρώσοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την Παρασκευή, 01.04.2022, ότι χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» έναν Ρώσο διπλωμάτη και του έδωσε διορία 72 ωρών για να φύγει από τη χώρα, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ότι ο πρώτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας εμπλεκόταν σε μια υπόθεση κατασκοπείας. Πριν από δύο εβδομάδες η Βουλγαρία είχε ήδη απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες.

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε λόγο για «υποψίες» σε βάρος «δύο αξιωματούχων της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας» (αντικατασκοπεία) και ενός πράκτορα του υπουργείου που φέρεται ότι «παρείχε πληροφορίες» στη Μόσχα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν απελαθεί δεκάδες Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και άλλες χώρες. Πρόσφατα, η Σόφια ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Μόσχα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δηλώσεις που έκανε η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι αναμένει από τη Μόσχα να κάνει το ίδιο, όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.