Skip to main content

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την κατασκοπεία

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Βόρεια Μακεδονία εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Βουλγαρία απέναντι στις «κακόβουλες ενέργειες» στο έδαφός της.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να σταματήσει την κατασκοπεία» στη χώρα του, αφού οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε έξι υπόπτους τους οποίους θεωρούν κατασκόπους της Μόσχας.

Την Παρασκευή, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα μέλη αυτής της κατασκοπευτικής ομάδας, στην οποία μετείχαν πρώην και νυν αξιωματικοί της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, έδωσαν απόρρητες πληροφορίες για τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε έναν αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια.

Τους τελευταίους 18 μήνες η Βουλγαρία απέλασε έξι Ρώσους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ρώσος στρατιωτικός επιτετραμμένος, με την υποψία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.

«Για άλλη μια φορά, ίσως θα ήταν αναγκαίο να κηρύξουμε ανεπιθύμητους τους Ρώσους διπλωμάτες. Και, όσον αφορά τη χθεσινή επιχείρηση, καλώ και πάλι τους ανωτέρους τους να σταματήσουν να κατασκοπεύουν τη Βουλγαρία», είπε ο Μπορίσοφ, από τη Σίλιστρα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. «Η φιλία είναι φιλία και εμείς πάντα το δείχναμε», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Σόφια ανέφερε την Παρασκευή ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εικασίες γύρω από την ανάμιξή της στην υπόθεση, μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Είπε επίσης ότι οι κατηγορίες αυτές είναι μια προσπάθεια να «δαιμονοποιηθεί» για άλλη μια φορά η Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Βόρεια Μακεδονία εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Βουλγαρία απέναντι στις «κακόβουλες ενέργειες» στο έδαφός της.

Η Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε τη στήριξή της στη Σόφια σχετικά με φερόμενες «κακοήθεις δραστηριότητες» της Ρωσίας στο έδαφος της Βουλγαρίας, μετά τη δίωξη που άσκησαν οι βουλγαρικές εισαγγελικές αρχές εις βάρος έξι υπόπτων, τους οποίους θεωρούν κατάσκοπους της Μόσχας.

«Ισχυρή υποστήριξη για την κυριαρχία της Βουλγαρίας, του γείτονά μας και της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καταδικάζει όλες τις κακοήθεις δραστηριότητες στο έδαφος της Βουλγαρίας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπούγιαρ Οσμάνι, απευθυνόμενος στην ομόλογό του της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.