Skip to main content

Βουλή: Παρατηρήσεις από τους φορείς επί του ν/σ για την ενίσχυση της διαφάνειας

Οι φορείς εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών.

Με την κοινή παραδοχή ότι είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία σε θετική κατεύθυνση, με την οποία επιχειρείται να μπουν κανόνες και προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το ρυθμιζόμενο λόμπινγκ.

Παράλληλα, εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών.

Κύριο αίτημα των περισσοτέρων φορέων, ήταν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο όχι μόνο το επαγγελματικό λόμπινγκ αλλά και το εθελοντικό λόμπινγκ, και όσοι εκπρόσωποι συμφερόντων δραστηριοποιούνται χωρίς αμοιβή στην άσκηση επιρροής με θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Ακόμα, ζητήθηκε να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι δημόσιες συμβάσεις.

Ειδικότερα:

Ο Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Ελλάδος, επισήμανε ότι "είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα και η πλήρως τεκμηριωμένη νέα νομοθετική πρωτοβουλία τής κυβέρνησης, βασικός στόχος της οποίας είναι να ενδυναμωθεί το οπλοστάσιο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά την διαφάνεια και τη λογοδοσία στο επαγγελματικό λόμπινγκ".

Όπως είπε, "υπήρξε ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και έγιναν εκτενείς συζητήσεις στο πεδίο αυτό και η νέα ρύθμιση ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική πραγματικότητα και στις ανάγκες της χώρας".

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι, τόσο ο Κώδικας Δεοντολογίας του Μητρώου Διαφάνειας όσο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα οποία χαρακτήρισε " απαραίτητα εργαλεία για την εφαρμογή του νόμου", θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν πλήρως μέχρι τον Δεκέμβριο.

"Όσοι δεν σέβονται τους νόμους θα πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα σκληρό, καθαρό και συγκεκριμένο πλαίσιο για να γνωρίζουν όλοι τις υποχρεώσεις που έχουν σε σχέση με τα αξιώματα τους", ανέφερε.

"Για πρώτη φορά επιχειρείται να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες στο λόμπινγκ και στη δραστηριότητα άσκησης επιρροής σε θεσμικά όργανα της Πολιτείας", τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. "Με τη δημιουργία τού Μητρώου Διαφάνειας παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου σε ομάδες και εκπροσώπους συμφερόντων που προσπαθούν να επηρεάσουν. Η υποχρεωτική εγγραφή τους στο Μητρώο είναι αναγκαία, ειδικότερα μετά την πανδημία, και είναι θετικό ότι θα διατηρείται υπό την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η λειτουργία του θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η θέσπιση αυστηρών κανόνων, η καταγραφή, φύλαξη, ταξινόμηση, δημοσιοποίηση και αξιοποίηση των στοιχείων των εμπλεκομένων, είναι μια διαρθρωτική πρόκληση", τόνισε.

Επίσης. ο κ. Κόλιας, ανέφερε ότι η μείωση των προσλήψεων κατά 10% των συμβασιούχων, θα δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά στους δήμους.

"Για σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων", έκανε λόγο ο Μιχαήλ Μητσόπουλος, διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ρυθμιστικών πολιτικών του ΣΕΒ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι στηρίζει "επί της αρχής, την αναβάθμιση με αποτελεσματικές νομοθετικές πρακτικές σε ζητήματα ποιότητας και διαφάνειας, μεταξύ αγοράς και Πολιτείας". Παράλληλα, ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι υποχρεώσεις των επαγγελματικών λόμπι.
Θετικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Καλαμίτσης, Γ΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προάγει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ο Αντώνης Μπαλτάς δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, σημείωσε ότι στο Μητρώο, δίνεται έμφαση στα επ’ αμοιβή πρόσωπα που ασκούν λόμπινγκ, ενώ ζήτησε να υπάρχει καταγραφή και σε όσους ασκούν δωρεάν δραστηριότητες άσκησης επιρροής. Έμφαση έδωσε στον κώδικα δεοντολογίας για τους εκπροσώπους συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι "στην πράξη θα διαπιστωθεί αν το νομοσχέδιο εκπληρώνει τους σκοπούς του σε ορισμένα ζητήματα".

Ακόμα, εξέφρασε την διαφωνία του, "στον εξωβελισμό των δημοσίων συμβάσεων από το πεδίο της ρύθμισης", τονίζοντας ότι "είναι εκτός του πλαισίου της ΕΕ που αναφέρει ρητά ότι οι δημόσιες συμβάσεις είναι στο πεδίο ασκήσεων επιρροών, δηλαδή του λόμπινγκ". "Το νομοσχέδιο πρέπει να συνδεθεί με εχέγγυα διαφάνειας. Εκτιμούμε ότι είναι καιρός για την εφαρμογή ανοιχτού ημερολογίου για τους πολιτικούς και τους εκπροσώπους συμφερόντων για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές που έχουν υπάρξει στη χώρα μας. Δεν είναι ορθή η παράλειψη στη ρύθμιση, των πολιτικών", ανέφερε ο κ. Μπαλτάς.

"Το κλειδί στην ορθή νομοθέτηση και τη διαφάνεια βρίσκεται στον ορισμό που δίνεται και στη φύση λειτουργίας του Μητρώου Διαφάνειας, και χρίζουν βελτιώσεων" τόνισε ο διευθυντής του "VouliWatch", Στέφανος Λουκόπουλος. Όπως ανέφερε, "έχει μεγάλη σημασία να εμπίπτουν στο λόμπινγκ και οι άμισθες δραστηριότητες, το μη επαγγελματικό λόμπινγκ και να εμπλουτιστεί με πληροφορίες το Μητρώο ώστε να αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο αυτών των δραστηριοτήτων".

"Η προσπάθεια είναι καλή και απαραίτητη στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Είναι πολύ θετικό που επιτέλους η χώρα μπαίνει στο κλαμπ των κρατών που έχουν νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο του λόμπινγκ. Περιμέναμε περισσότερα, ελπίζω στο μέλλον για περαιτέρω βελτιώσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα", τόνισε και συμπλήρωσε: "Ο ορισμός της δραστηριότητας της άσκησης επιρροής, δεν ανταποκρίνεται στις καλές πρακτικές, δεν είναι τόσο περιεκτικός. Δεν θα έπρεπε να ρυθμίζει μόνο το επαγγελματικό λόμπινγκ και ταυτόχρονα να αποκλείονται οι υπάλληλοι εταιρειών που ασκούν για λογαριασμό τους επιρροή. Αποκλείετε τον κύριο όγκο του λόμπι. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το έμμεσο λόμπινγκ, η άσκηση επιρροής χωρίς αμοιβή και η έμμεση δραστηριότητα επιρροής. Τα στοιχεία καταχώρησης στο Μητρώο διαφάνειας δεν επαρκούν, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ελεγκτικός του χαρακτήρας και οι εκθέσεις να δημοσιοποιούνται ανά τρίμηνο και όχι κάθε χρόνο".

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε ότι "το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση", ενώ οι παρατηρήσεις του εστιάστηκαν στη διάταξη που αφορά την κινητικότητα προτείνοντας την οριζόντια εφαρμογή της ώστε να διασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι στους δήμους αλλά και να μην γίνονται οι μετατάξεις σε βάρος των περιφερειών και της τοπικής διοίκησης.

"Η πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι ξεκάθαρη. Οι δήμοι χρειάζονται μόνιμο προσωπικό γιατί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το 2012, πολλές θέσεις καταργήθηκαν. Πρέπει να μπορέσουν να έχουν μόνιμο προσωπικό, εφόσον έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές και να σταματήσει πια να δημιουργούνται στρατιές συμβασιούχων", σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ