Skip to main content

Βουλή: Το Σώμα τίμησε την Hμέρα Μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

Το Σώμα της Βουλής έκανε επετειακή αναφορά στην Hμέρα Μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος και τήρησε ενός λεπτού σιγή

Επετειακή αναφορά στην Hμέρα Μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος και ενός λεπτού σιγή, πραγματοποίησε σήμερα η Βουλή με ομιλίες του α' αντιπροέδρου της Βουλής και των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.

Ο προεδρεύων, Νικήτας Κακλαμάνης, αφού μίλησε για τον «ολέθριο απολογισμό» του εγκλήματος, μνημόνευσε την φράση της Άννας Φρανκ «παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί» για να τονίσει ότι καταδεικνύει την ακούραστη πίστη και αισιοδοξία για ένα μέλλον με ανοιχτές καρδιές και χέρια ενωμένα. «Για όλους εμάς, αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο δίδαγμα, μια άφθαρτη αλήθεια που λειτουργεί διαχρονικά στην πορεία της ιστορίας. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες -και ειδικά φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή- μιας ακόμα ντροπιαστικής σελίδας στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, μιας θηριωδίας την οποία εμπνεύστηκε το ίνδαλμα του Αδόλφου Χίτλερ, ο Κεμάλ Ατατούρκ, είναι δυστυχώς κοινός τόπος ότι ο θάνατος, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά παραμένουν ένας θλιβερός κοινός παρονομαστής για την ανθρωπότητα. Γι' αυτόν το λόγο στη σημερινή μέρα μνήμης, αλλά και κάθε μέρα από τη ζωή μας οφείλουμε να τιμούμε τα θύματα και να παραδειγματιζόμαστε από τη θυσία τους, να αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε μορφή βίας και μισαλλοδοξίας, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των ανθρώπων μας με σεβασμό και σύνεση, να τιμούμε και να θυμόμαστε. Γι' αυτό λοιπόν οφείλουμε να έχουμε πάντα στο νου μας τα διδάγματα της ιστορίας και οφείλουμε να έχουμε στην καρδιά μας τα λόγια μιας μικρής Εβραιοπούλας που έγραφε πως «είναι υπέροχο να μη χρειάζεται κανείς να περιμένει ούτε μια στιγμή, πριν αρχίσει να βελτιώνει τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Εκ μέρους της ΚΟ της ΝΔ, ο Χρήστος Μπουκώρος, τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα, δοκίμασε τα όρια της ανθρώπινης λογικής, την κονιορτοποίησε, την ξεπέρασε, την εξευτέλισε όπως και την ανθρώπινη φύση, «άνθρωποι ήταν και οι θύτες, δεν ήταν τέρατα, δεν ήταν μηχανές, ήταν άνθρωποι που λειτούργησαν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, άνθρωποι ήταν και τα θύματα, τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα στη ζωή».

«Κατά συνέπεια, αποτείνοντας τον πρέποντα φόρο τιμής σήμερα εδώ από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητάμε λογική συνεχώς, γενναιότητα και αλληλεγγύη διαρκώς και ιδιαίτερα όταν οι ιστορικές συνθήκες το απαιτούν, για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά ναζισμό. Αιωνία η μνήμη τους» είπε.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα, ακόμη και μετά την άνοδο και την πτώση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής, η ρητορική μίσους, η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός είναι ακόμα εδώ, «κι αν, όπως είπε σε προηγούμενη ομιλία του ο Ισραηλινός πρέσβης, το Ολοκαύτωμα ήταν η ηθική χρεοκοπία του κόσμου, ας μένουμε σε εγρήγορση απέναντι σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζεται μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης ως εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και τις αιτίες τους».

«Η συλλογική μνήμη πρέπει να μένει άσβεστη όπως άσβεστες παραμένουν και οι αξιώσεις των Ελλήνων για δικαίωση και για τις γερμανικές αποζημιώσεις που τεκμηριώθηκαν με τη σχετική έκθεση-πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή στις 17 Απριλίου 2019. Ο αγώνας για τις πανανθρώπινες αξίες, για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη, ο αγώνας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι διαρκής, είναι καθημερινός και μας αφορά όλους» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα των εβραϊκών πληθυσμών της «γηραιάς ηπείρου» από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής αποτελεί το επαχθέστερο και στυγερότερο έγκλημα, όχι μόνο της συγκεκριμένης σύρραξης, αλλά τουλάχιστον όλης της νεότερης και σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. «Η εξόντωση έξι εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δεν έφεραν όπλα είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι όταν η λογική κοιμάται, τα τέρατα ξυπνούν. Το πρωτοφανές αυτό εγχείρημα δεν αποτέλεσε απλά αποκύημα της διεστραμμένης αντίληψης ορισμένων για την καθαρότητα της φυλής και την ανωτερότητα ενός συγκεκριμένου έθνους. Ήταν ένα έγκλημα άνευ προηγουμένου εκτελεσμένο με μοναδική ακρίβεια και σχεδιασμό, το οποίο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς χωρίς την ανωτερότητα της βιομηχανίας της Γερμανίας» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούν σήμερα τόπους μνήμης, αλλά και σχολεία ζωής που διδάσκουν πού είναι πραγματικά ικανά να οδηγήσουν τόσο η παράλογη εμμονή σε ιδέες περί φυλετικής ανωτερότητας όσο και ο ολοκληρωτισμός.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι η μνήμη των θυμάτων του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, όπως και όλων των θυμάτων του ολοκαυτώματος των λαών, είναι ολοζώντανη γιατί διδάσκει τις νεότερες γενιές σε ποιες φρικαλεότητες μπορεί να οδηγήσει ο ανταγωνισμός των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

«Γι' αυτό και η καλύτερη τιμή στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών είναι η σύγχρονη πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η πάλη τελικά για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που τους γεννά» ανέφερε.

Η Μαρία Αθανασίου, από την Ελληνική Λύση, τόνισε ότι μαύρη επέτειος του Ολοκαυτώματος μάς αφορά όλους, Ευρωπαίους, Εβραίους, Έλληνες, αποτελεί για όλους εμάς καθήκον και υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και κυρίως να διδάξουμε στις επόμενες γενιές τόσο τα τραγικά γεγονότα και τα δεινά που προκαλούν οι πράξεις μίσους, περιθωριοποίησης και μισαλλοδοξίας, αλλά και τις αξίες του σεβασμού και της ελευθερίας, που είναι η ασπίδα μας για να μην επαναληφθούν οι φρίκες του παρελθόντος.

Εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, η Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι 77 χρόνια μετά, τα νεοναζιστικά μορφώματα δυστυχώς ξεπηδούν και πάλι στην Ευρώπη, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ακροδεξιά αγκαλιάζονται και πάλι κάτω από την κυρίαρχη ιδεολογία και τόνισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά στα τείχη του μίσους, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, της φυσικής και ψυχικής εξόντωσης, αλλά και στις ιδέες της απανθρωπιάς, μαζί με όσους έμμεσα ή άμεσα επωάζουν το αυγό του φιδιού να σηκώσουν κεφάλι. Είναι ένας αγώνας που οφείλουμε να τον δώσουμε συντεταγμένα, οργανωμένα, ανυποχώρητα και κοινά» είπε χαρακτηριστικά.