Skip to main content

Βουλή: Ερώτηση ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες της Πιερίας

Οι κκ Δελής και Στολτίδης σημειώσαν στην ερώτησή τους πως «οι βιοπαλαιστές αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι».

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό για τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΚΟ του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «οι βιοπαλαιστές αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών τους. Ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Π.Ε. Πιερίας, έπειτα από τις διαπιστωμένες ζημιές στην παραγωγή τους, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και κατά συνέπεια την τεράστια απώλεια στο εισόδημα τους.  

Πιο συγκεκριμένα, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Παρασκευή 28 Μάη 2021, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες όπως ακτινίδια, κεράσια, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, καλαμπόκια, καρπούζια, φράουλες, κάπνα, καθώς και καλλιέργειες κηπευτικών. Οι ζημιές επικεντρώνονται κυρίως στα χωριά Βαρικό, Κονταριώτισσα, Δίον, Καρίτσα, Νέα Έφεσος του δήμου Δίου - Ολύμπου, όπως επίσης και στις περιοχές Μουτσάρα, Τσουκνίδα, Βουλίκια, Βλάχα, Νησέλι του Δήμου της Κατερίνης.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών τους. Ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους).

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της περιοχής της Π.Ε. Πιερίας βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

-Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών της ΠΕ Πιερίας

-Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.