Skip to main content

Βούτσης: Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης ο Μητσοτάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων», είπε ο κ. Βούτσης.

«Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης», που αποποιείται τις ευθύνες του χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη του στο «iEidiseis.gr».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο μπορεί να επαναληφθεί το προηγούμενο με τις τρεις Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου η κυβέρνηση ανέστειλε επ' αόριστο την ψήφιση τους, όπως είπε, λόγω αντιδράσεων του Αντώνη Σαμαρά και της δεξιάς ομάδας της ΝΔ. Υποστηρίζει δε ότι οι τρεις κρίσεις: της υγείας, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών, ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές διεργασίες και πολιτικές ανακατατάξεις.

Ο κ. Βούτσης απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν «ελλοχεύει κίνδυνος διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ» με την επισήμανση ότι «εδώ μιλούμε για μια ευθεία αντιπαράθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του κόμματος...», ο κ. Βούτσης απάντησε: «Ούτε κατά διάνοια», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «μιλάμε για πολιτικές απόψεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και οι οποίες δεν βρίσκονται στον αντίποδα οι μεν των δε».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια προσπάθεια που έχει τις ωδίνες της για συνθέσεις, δεν νομίζω ότι το κλίμα είναι κλίμα διπολικό, διχαστικό ή καθοιονδήποτε τρόπο αμφισβήτησης των ρόλων που έχει ο πρόεδρος, τα συλλογικά όργανα του κόμματος ή κάθε στέλεχος ξεχωριστά». Μίλησε για «γόνιμη προσπάθεια διαμόρφωσης συνθέσεων που, προφανώς έχει και τις καμπές της, που προσπαθούμε όλοι μαζί να τις υπερβούμε».

Χρησιμοποίησε δε τον όρο «πολιτική εξαπάτηση» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας επ' αυτού: «Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, μετά και από προετοιμασία που ο ίδιος είχε δρομολογήσει, ήταν πάρα πολύ σαφής ότι η σύγκρουση είναι ιδεολογικοπολιτική, επί του συνόλου των δυο στρατηγικών, στο επίκεντρο είναι το κοινωνικό ζήτημα και τα ζητήματα της επιδημίας και της κρίσης και, βεβαίως, τόνισε και σε αυτά τα ζητήματα που και εγώ ανέφερα, υπάρχει μια ισχυρή δόση πολιτικής εξαπάτησης».

Αναφορικά με το θέμα πειθαρχικών μέτρων για στελέχη που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες που αποφασίζονται σε συλλογικές διαδικασίες, ο κ. Βούτσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας». «Είμαι αισιόδοξος, το λέω ευθέως, ότι και με την έννοια της αυτοσυγκράτησης και με την έννοια της ευθύνης για το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως μέλλουσα διακυβέρνηση, όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, σε κάθε φάση, θα δίνουν αυτόν τον τόνο στη δημοκρατική κουλτούρα διαλόγου και δεν θα δίνουμε, αναίτια, πατήματα προς την άλλη πλευρά για να αλλάζει την ατζέντα επικοινωνιακά», πρόσθεσε.