Skip to main content

Βραβεύτηκε ο Μπουτάρης: Ο γιος μου το '91 μού είπε «κάνε κάτι για τις αρκούδες» και έκανα

Παρουσία της ΠτΔ η Επετειακή Εκδήλωση για το βραβείο «Βύρων Αντίπας» στον Γ. Μπουτάρη, για τη συμβολή του στην προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το βραβείο «Βύρων Αντίπας» στον Γιάννη Μπουτάρη για τη συμβολή του στην προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας.

Η ΕΕΠΦ θέσπισε το βραβείο το 1998 ως αναγνώριση του έργου του Βύρωνα Αντίπα, Γενικού της Γραμματέα για 35 χρόνια, το οποίο απονέμει σε πρόσωπα και μη κρατικούς φορείς που συμβάλλουν αποτελεσματικά, διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου ξεχώρισε τρεις σημαντικούς σταθμούς στη δράση της Εταιρίας: την υπογραφή, το 1971, της σύμβασης Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας από τον Β. Αντίπα ως εκπρόσωπο της Ελλάδας, την έναρξη, το 1992, της συνεργασίας με τον παγκόσμιο οργανισμό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Foundation for Environmental Education (FEE) και την ανάληψη της θέσης του εθνικού χειριστή των πέντε προγραμμάτων του για τη χώρα μας και, το 2012, τη στροφή προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα που επέτρεψε στην ΕΕΠΦ να υλοποιήσει σημαντικά έργα την τελευταία δεκαετία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρονίζοντα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα, όπως η ανεπαρκής προστασία της βιοποικιλότητας, η αποδυνάμωση της προστατευτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τα άτολμα βήματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και κατέληξε παραφράζοντας τα λόγια του Ιάκωβου Σαντοριναίου από την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕΠΦ «... οι προκλήσεις είναι ακόμα πολλές και μεγάλες και χρειάζεται όλη μας η αγάπη, η αφοσίωση και η πίστη για να συνεχίσουμε το έργο μας».

Η κα Lesley Jones, Πρόεδρος του FEE, στην ομιλία της επισήμανε το σημαντικό ρόλο της ΕΕΠΦ, από τα παλαιότερα και πιο ενεργά μέλη του οργανισμού, και κατέληξε στη νέα δεκαετή στρατηγική του FEE για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης περιβαλλοντικής κρίσης.

Η συγγραφέας Μαρία Μαυρικάκη αναφέρθηκε στον άνθρωπο Γιάννη Μπουτάρη και στο έργο του για την προστασία της άγριας ζωής, ιδιαίτερα της καφέ αρκούδας μέσα από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, αλλά και για τον τόπο του, το Νυμφαίο, και για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε « ... ο Γιάννη Μπουτάρης σε διδάσκει με τον πηγαίο τρόπο του, χωρίς ίχνος διδακτισμού, να μην αφήνεις να πάει τίποτα χαμένο. Στιγμές, ευκαιρίες, γνωριμίες, όλα να τα εκτιμάς».

Μετά την παραλαβή του βραβείου «Βύρων Αντίπας» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για την προσωπική του διαδρομή στη φύση και την ιστορία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από τη στιγμή που «... 30 χρόνια πριν, το 1991, ένα μικρό αγόρι, ο μικρός μου Μιχάλης, είπε στον πατέρα του: ‘κάνε κάτι για τις αρκούδες’. Και ο πατέρας του έκανε...».

Στη γεμάτη συναίσθημα ομιλία του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του αγώνα για την προστασία της καφέ αρκούδας και αφιέρωσε το βραβείο του στους πολύτιμους εθελοντές του «Αρκτούρου».

Την εκδήλωση, που συντόνισε η αντιπρόεδρος της ΕΕΠΦ κα Αλέξια Νικηφοράκη, τίμησαν με τη παρουσία τους ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πέππας, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς, η Αντιπρόεδρος ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, καθώς επίσης ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδας ΤΙΤΑΝ Άγγελος Καλογεράκος, επικεφαλής μεγάλης ομάδας στελεχών της εταιρίας ΤΙΤΑΝ και ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας .

Παρευρέθησαν επίσης όλο το Δ.Σ. του FEE, εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, των Δήμων, του ΣΕΒΙΑΝ, όλων των ΜΚΟ πανελλήνιας εμβέλειας, της Ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων του Τουρισμού και της Ξενοδοχειακής Κοινότητας, και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών μελών των Συντονιστικών Επιτροπών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εταιρίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης ακολουθώντας τον σύνδεσμο 70 Χρόνια ΕΕΠΦ, Βραβείο «Βύρων Αντίπας» στον Γιάννη Μπουτάρη (η ομιλία του από το 1:36:00):