Skip to main content

Βρετανία: Αύριο οι αποφάσεις για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Το σύστημα πιστοποίησης θα περιλαμβάνει τον εμβολιασμό, πρόσφατο αρνητικό τεστ ή φυσική ανοσία, που θα καθορίζει θετικό τεστ των τελευταίων έξι μηνών

Στην ανακοίνωση ορισμένων θετικών νέων θα προχωρήσει  ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που θα περιλαμβάνουν χαλάρωση στα μέτρα μετακίνησης, ενώ σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα θα επιτραπούν και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στα σχέδια του Τζόνσον, σημαντικό ρόλο παίζει το «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Απριλίου, όταν και θα αρχίσουν να διεξάγονται εννέα πιλοτικές εκδηλώσεις που θα τεστάρουν το πώς και αν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι εκδηλώσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τρεις αγώνες ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ και τέσσερις νύχτες διασκέδασης στο Λίβερπουλ.

Όσο για τα ταξίδια στο εξωτερικό και τις διακοπές, ο Μπόρις Τζόνσον σκέφτεται να εφαρμόσει ένα σύστημα «φωτών», σύμφωνα με το οποίο, για ταξίδια σε προορισμούς με «πράσινο φως», δεν θα απαιτείται υποχρεωτική καραντίνα. «Το... χρώμα φωτός που θα λάβει, βέβαια, η κάθε χώρα θα αποφασιστεί πολύ αργότερα και με βάση την πορεία των εμβολιασμών της εκάστοτε χώρας. Και η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό: μην κάνετε ακόμα κρατήσεις στο εξωτερικό για τις διακοπές σας».

Ο υπουργός του υπουργικού Συμβουλίου, Μάικλ Γκόβ, έστειλε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τα «διαβατήρια εμβολιασμού». Γράφοντας στη Sunday Telegraph ανέφερε: «Ο εμβολιασμός είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο, αλλά ούτε αυτό μπορεί να προσφέρει 100% προστασία. Για αυτό και πρέπει να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να διασφαλίσουμε, τον πιο ασφαλή και βιώσιμο δρόμο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Γκόβ προσθέτει πως «λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιά που έχει υποστεί ο τομέας της διασκέδασης και της "νυχτερινής οικονομίας", τον τελευταίο ένα χρόνο, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν σύντομα, πρέπει να το εξετάσουμε».

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε: «Έχουμε κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους μήνες με το πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά και τεράστιες θυσίες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία, να μπορούμε να πηγαίνουμε ξανά σε εκδηλώσεις, να πηγαίνουμε ταξίδια και να κάνουμε ό,τι άλλο αγαπάμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Αν και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει τον όρο «διαβατήρια εμβολιασμού», θα ανακοινώσει ένα σύστημα που θα πιστοποιεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο κάθε πολίτης με τον κορωνοϊό (αν τον έχει περάσει ή όχι, αν έχει εμβολιαστεί κλπ), το οποίο σταδιακά θα επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις από τις οποίες απέχει τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας.

Το σύστημα πιστοποίησης θα περιλαμβάνει τρεις παράγονες: τον εμβολιασμό, πρόσφατο αρνητικό τεστ ή φυσική ανοσία, την οποία θα καθορίζει ένα θετικό τεστ των τελευταίων έξι μηνών.

Για την είσοδο, ωστόσο, σε επιχειρήσεις που ανοίγουν στις 12 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των παμπ και των εστιατορίων, δεν θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού.

Υπάρχει, όμως, έντονη αντίθεση από μερίδα βουλευτών όσον αφορά τα «διαβατήρια εμβολιασμού», οι οποίοι (72 στον αριθμό), κάνουν λόγο για ένα σύστημα «διχαστικό και διακριτικό».

Αν το εν λόγω σχέδιο της κυβέρνησης χρειαστεί νομική επικύρωση, βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι το πιο πιθανό σενάριο, είναι η κυβέρνηση να ζητήσει από τους... αντάρτες τη συγκατάθεσή τους, υποσχόμενη ότι το σύστημα αυτό δεν θα διαρκέσει για πάνω από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μπόρις Τζόνσον, η πιστοποίηση αυτή θα είναι πολύ χρήσιμη για τη διαχείριση του ρίσκου που ενέχουν εκδηλώσεις με πολλούς συμμετέχοντες, όπως φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις και νυχτερινά κλάμπ, όμως δεν θα εφαρμοστεί στα ΜΜΜ και στα μείζονος σημασίας καταστήματα όπως τα σούπερ μάρκετ. Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη και για τους ανθρώπους για τους οποίους ο εμβολιασμός δεν ενδείκνυται.

Τι θα γίνει με τα ταξίδια στο εξωτερικό

Σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό, ο Μπόρις Τζόσον ρίχνει το βάρος σε μια «ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα». Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού, τα διεθνή ταξίδια δεν θα επιτρέπονται μέχρι τις 17 Μαΐου το νωρίτερο. Ωστόσο η Ντάουινγκ Στριτ κρατά ακόμα τις επιφυλάξεις της και τονίζει ότι όλα αυτά θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα της εκάστοτε περιόδου.

Όταν η ημερομηνία που θα επιτραπούν και πάλι τα ταξίδια στο εξωτερικό πλησιάζει, η Βρετανία θα δημιουργήσει έναν κατάλογο στον οποίο θα χωρίσει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες, πράσινες, κόκκινες και βαθύ κόκκινες. Οι ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν από «πράσινες» χώρες δεν θα υποχρεώνονται να κάνουν καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα, κάτι που θα ισχύει για όσους επιστρέφουν από τις άλλες δύο κατηγορίες χωρών.

Η κατανομή των χωρών σε χρώματα, θα βασιστεί στα επιδημιολογικά δεδομένα και τους δείκτες της πανδημίας της κάθε χώρας, καθώς και στην πορεία του προγράμματος εμβολιασμού.