Skip to main content

Βρετανία: Η αστυνομία ξεκίνησε να ανακρίνει μάρτυρες για το «Partygate»

Στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας για το «partygate» είναι 12 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η αστυνομία ξεκίνησε να ανακρίνει μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνάς της για φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων καραντίνας σε συναθροίσεις στο γραφείο και την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια του lockdown, ανακοίνωσε σήμερα η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας είναι 12 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ, αφότου μια εσωτερική έρευνα διαπίστωσε ότι το προσωπικό του Τζόνσον συμμετείχε σε πάρτι με αλκοόλ, με τον Βρετανό ηγέτη να παρευρίσκεται σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις αυτές, όταν στη χώρα ίσχυαν αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι ντετέκτιβ που ερευνούν καταγγελίες για παραβιάσεις των κανονισμών Covid-19 στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Ουάιτχολ έχουν αρχίσει να παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους, ως μάρτυρες, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών τους», ανέφερε η Met σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία είπε ότι περισσότερα από 100 ερωτηματολόγια έχουν σταλεί στο πλαίσιο της έρευνας, με τις αρχικές απαντήσεις να βοηθούν στον εντοπισμό περαιτέρω ατόμων στα οποία είχαν σταλεί ερωτηματολόγια.

Ο Τζόνσον είναι μεταξύ εκείνων που έλαβαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την ώρα που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στις κηδείες ή να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους που πέθαιναν στο νοσοκομείο λόγω των αυστηρών κανόνων περιορισμού της Covid-19.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν εκτεταμένη οργή και ορισμένοι πολιτικοί στο κόμμα του ίδιου του πρωθυπουργού ενώθηκαν με την αντιπολίτευση, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ωστόσο, καθώς η προσοχή έχει μετατοπιστεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένοι, όπως ο ηγέτης των Συντηρητικών στη Σκωτία Ντάγκλας Ρος, απέσυραν αυτό το κάλεσμα, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον όλων πρέπει να είναι στον πόλεμο.

Η αστυνομία είπε ότι δεν έχει ακόμη παραπέμψει κανένα άτομο για επιβολή προστίμου, που βεβαιώνεται σε άτομα που έχουν παραβιάσει τους κανόνες για την COVID.

Ανέφερε ότι η έρευνα προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.

Πηγή φωτογραφίας: Vickie Flores/EPA