Skip to main content

Βρετανία: Πύρρειος νίκη της Μέι, χάνει την αυτοδυναμία (upd)

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων εκτιμήσεων, οι Συντηρητικοί χάνουν 13 έδρες και φυσικά την αυτοδυναμία που είχαν μέχρι σήμερα.

Νίκη του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι, χωρίς όμως αυτοδυναμία, δίνει το exit poll των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών BBC, ITV και SKY NEWS, για τις εθνικές εκλογές στη Μ. Βρετανία που πραγματοποιήθηκαν στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταίο πρόγνωση αποτελέσματος (5:11 ώρα Ελλάδος), σε σύνολο 650 εδρών, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 318, οι Εργατικοί του Κόρμπιν 267, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 32 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11.

Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί αυτοδυναμία χρειάζεται πλειοψηφία 326 εδρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων εκτιμήσεων, οι Συντηρητικοί χάνουν 13 έδρες και φυσικά την αυτοδυναμία που είχαν μέχρι σήμερα.

Από την άλλη μεριά, οι Εργατικοί, λαμβάνοντας 267 έδρες, αυξάνουν κατά 35 τις έδρες που είχαν ήδη.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν 3 έδρες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα χάνει 24 έδρες και το UKIP χάνει τη μοναδική έδρα που κατείχε.

 

Πολιτική αστάθεια προ των πυλών;

Με αυτά τα στοιχεία, φυσικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης μοιάζει αρκετά δύσκολος, με τη Βρετανία, πιθανόν να εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Να σημειωθεί ότι ως απερχόμενη πρωθυπουργός, η Μέι έχει το δικαίωμα να κάνει την πρώτη προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού, ωστόσο αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο λόγω της σκληρής της στάσης στο θέμα του Brexit.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κεντρώος σχηματισμός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, με τους οποίους οι Συντηρητικοί είχαν συγκυβερνήσει μεταξύ 2010 και 2015, έχουν αποκλείσει την ενδεχόμενη συνεργασία μία συνεργασία με τους Συντηρητικούς, ειδικά μετά τη διαφορετική θέση τους για το Brexit μετά το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, μάλλον απίθανη μοιάζει, σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, και η εύρεση πλειοψηφίας από την πλευρά των Εργατικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Εργατικοί,, ακόμη και αθροιζόμενοι με πιθανούς συμμάχους τους, όπως το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το Πράσινο Κόμμα και το Κόμμα της Ουαλίας, φαίνεται να φθάνουν τις 319-320 έδρες, επτά λιγότερες από όσες χρειάζονται.

Μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, η Μέι και οι υπουργοί της διατηρούν τις θέσεις τους και νομικά τις εξουσίες τους για να λειτουργούν εξ' ονόματος της χώρας.

Βουτιά της στερλίνας

Απότομη πτώση σημειώνει η στερλίνα, με τη δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll των βρετανικών εκλογών, που δείχνει αρκετά πιθανή την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Νιουκάστλ βάφτηκε κόκκινο

Η πρώτη περιφέρεια που κατέθεσε επίσημα αποτελέσματα ήταν το Νιουκάστλ, στο οποίο οι Εργατικοί σημείωσαν μια εμφατική νίκη, εξασφαλίζοντας 24071 ψήφους, έναντι 9134 ψήφων του Συντηρητικού Κόμματος. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει την πρώτη έδρα από τις συνολικά 650 στο κόμμα των Εργατικών. Η συμμετοχή στο Νιουκάστλ άγγιξε το 67%.

πηγη φωτο: bbc