Skip to main content

Βρετανία: Σάλος με γκάφα του υπουργού Παιδείας - Μπέρδεψε δύο μαύρους αθλητές

Ο Ουίλιαμσον έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κλείσιμο των σχολείων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία η «γκάφα» του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος μπέρδεψε μεταξύ τους δύο μαύρους αθλητές, ισχυριζόμενος ότι «συναντήθηκε» διαδικτυακά με τον ποδοσφαιριστή Μάρκους Ράσφορντ, ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε με τον παίκτη του ράγκμπι Μάρο Ιτότζε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Evening Standard ο Ουίλιαμσον είπε ότι μίλησε μέσω του Zoom με τον Ράσφορντ, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να πιέσει την κυβέρνηση να παρέχει δωρεάν γεύματα σε φτωχά παιδιά όχι μόνο όταν πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και στις σχολικές διακοπές.

«Φαινόταν απίστευτα αφοσιωμένος, συμπονετικός και χαρισματικός. Αλλά μετά έπρεπε να κλείσει. Δεν ήθελα να τον καθυστερήσω από την προπόνησή του» φέρεται να είπε ο υπουργός για τον «Ράσφορντ».

Η εφημερίδα στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σύμβουλοι του υπουργού αργότερα αποσαφήνισαν ότι εννοούσε τον Ιτότζε και ότι δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ με τον Ράσφορντ, ο οποίος τιμήθηκε πέρσι από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την εκστρατεία του.

Ο Ιτότζε είχε ξεκινήσει μια άλλη εκστρατεία, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους φτωχότερους μαθητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Προς το τέλος μιας συνέντευξης για όλα τα θέματα, στην οποία μίλησα και για τις δύο εκστρατείες, μπέρδεψα τα ζητήματα και έκανα ένα πραγματικό λάθος. Το διορθώσαμε με τον δημοσιογράφο, πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. «Σέβομαι πολύ τόσο τον Μάρκους Ράσφορντ όσο και τον Μάρο Ιτότζε οι οποίοι διεξήγαγαν αποτελεσματικές και εμπνευσμένες εκστρατείες», πρόσθεσε.

Η Άντζελα Ρέινερ, η αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Σύμφωνα με τον Γκάβιν Ουίλιαμσον, ένας μαύρος από το Γουάιθενσο που παίζει ποδόσφαιρο για την Αγγλία μοιάζει ίδιος με έναν μαύρο από το Βόρειο Λονδίνο που παίζει ράγκμπι για την Αγγλία».

Η αντίδραση των αθλητών

Ο Ράσφορντ, ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που έχουν γίνει στόχος διαδικτυακών ρατσιστικών σχολίων, έγραψε με χιούμορ: «Η προφορά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο» και συνόδευσε την ανάρτηση με μια γελαστή φατσούλα.

Ο Ιτότζε προσπάθησε επίσης να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα: «Λόγω των πρόσφατων εικασιών, θεώρησα αναγκαίο να επιβεβαιώσω ότι δεν είμαι ο Μάρκους Ράσφορντ», έγραψε, υπογράφοντας: «Με αγάπη, Μάρκου… Εννοώ, Μάρο Ιτότζε».

Ο Ουίλιαμσον έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κλείσιμο των σχολείων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θέση του θα ήταν επισφαλής αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Ο μαύρος βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το μπέρδεσμα του υπουργού. «Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον μάλλον είναι ο πιο αδαής, άσχετος και ανίκανος υπουργός Παιδείας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.