Skip to main content

Βρετανία: Στη σκιά της κρίσης καυσίμων το συνέδριο των Συντηρητικών

Πολλά πρατήρια καυσίμων παραμένουν κλειστά. Μεταφορά από αύριο με τη βοήθεια του βρετανικού στρατού. Ευθύνες στον κλάδο μεταφορών επιρρίπτει ο Τζόνσον

Η χώρα είναι πλέον ξεκάθαρο πως προσπαθεί να επανέλθει από τη πανδημία και ο Μπόρις Τζόνσον όχι μόνο ελπίζει αλλά δεσμεύεται ότι η οικονομία «θα αλλάξει και θα βελτιωθεί» υπό την ηγεσία των Συντηρητικών. Όμως οι 200 οδηγοί του στρατού, οι οποίοι από αύριο κιόλας βγαίνουν στους δρόμους της Βρετανίας ώστε να βοηθήσουν στη μεταφορά καυσίμων, δεν αποτελούν και τον καλύτερο οιωνό στην καινούρια αυτή αρχή.

Εδώ και μήνες η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις μεταφορές και τις αποθήκες έχει δημιουργήσει ένα αλυσιδωτό πρόβλημα στη χώρα. Οι εκτιμήσεις της ένωσης βαρέων οχημάτων κάνουν λόγο για έλλειψη τουλάχιστον 100.000 οδηγών, που έχει προκληθεί κυρίως λόγω του Brexit και της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπερασπιζόμενος την επιλογή του Brexit, επέμεινε χθες με δηλώσεις του ότι «ο κλάδος των οδικών μεταφορών δεν πρέπει πια να βασίζεται σε εργαζόμενους μετανάστες χαμηλού κόστους». Παράλληλα κατηγόρησε τις εταιρείες ότι αυτή τους «η προσέγγιση προς τους μετανάστες έριξε την ποιότητα της εργασίας και έκανε το επάγγελμα μη ελκυστικό για τους βρετανούς οδηγούς».

«Level up» το κεντρικό σύνθημα του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών

Για την ώρα, οι 5.000 προσωρινές βίζες εργασίας ευρωπαίων οδηγών που δόθηκαν πριν λίγες μέρες από την κυβέρνηση φαίνεται πως θα επεκταθούν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022, παρότι αρχικά ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι οι έκτακτοι οδηγοί θα χρειάζονταν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι υπόλοιπες 5.500 προσωρινές εργατικές βίζες, οι οποίες αφορούν υπαλλήλους στην επεξεργασία τροφίμων, θα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι αυτό θα είναι αρκετό για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα των Βρετανών.

Είναι αλήθεια πως οι ουρές έξω από τα λιγοστά πρατήρια καυσίμων που έχουν καταφέρει να παραμείνουν ανοιχτά μετά τον πανικό των τελευταίων ημερών και τα ράφια των σουπερμάρκετ που για αρκετές ημέρες μένουν άδεια, χαλάνε το κλίμα στο τετραήμερο συνέδριο των Συντηρητικών που ξεκίνησε σήμερα.

Στόχος και κεντρικό σύνθημα του κόμματος είναι να ανέβει επίπεδο η χώρα και ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κάνει σαφές ότι είναι έτοιμος για «μεγάλες και τολμηρές αποφάσεις». Όμως τα καθημερινά προβλήματα πιέζουν το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών πολιτών. Ελλείψεις στους οδηγούς, ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου και περικοπές των κρατικών επιδομάτων, δεν επιτρέπουν στη κυβέρνηση να ονειρευτεί κάτι πέρα από την πραγματικότητα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle