Skip to main content

Βρέθηκε αέριο στην Κύπρο; Θα πούμε «Δόξα τω Θεώ» ή «Βοήθα Παναγιά»;

H Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της. Τι ζητούν αξιωματούχοι.

Η Τουρκία καθυστερεί την επανάληψη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με διάφορες προφάσεις. Άλλοτε υποστηρίζοντας ότι θα επαναρχίσουν μετά τον Μάρτιο, όταν θα ολοκληρωθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, άλλοτε μεταθέτει το χρονικό όριο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Είναι κοινή όμως η βεβαιότητα, όπως έχω σημειώσει κι εδώ προ καιρού, μάλλον αναμένει τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 10, ώστε να προσαρμόσει αναλόγως την επιθετικότητα της πολιτικής της. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, δεν έχει λόγο να οξύνει περισσότερο την κατάσταση. Αν όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχει αξιόλογο κοίτασμα προς εκμετάλλευση, τότε προφανώς δεν θα μείνει αδρανής, λόγω του ότι απαιτεί συμμετοχή στην κερδοφορία.

Ο στόχος "Δελφύνη" δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά στον στόχο "Γλαύκος", που τώρα ερευνά η ExxonMobil, ανεπισήμως διέρρευσε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού "Σίγμα", ότι βρέθηκε εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου και αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από την εταιρία.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα", τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν μερίδιο για την Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Όμως, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ερευνητική γεώτρηση "Γλαύκος", στο Οικόπεδο 10, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η γεώτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα. Καλώς πράττει το Υπουργείο και κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά ο τηλεοπτικός σταθμός δεν μεταδίδει ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ούτε έβγαλαν από το μυαλό τους οι δημοσιογράφοι τα όσα αποδίδουν σε ανώτερη αξιόπιστη κυπριακή πηγή.

Αναμονή επομένως, και εντός των ημερών θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ο τρόπος που ασκούν την επιχειρηματολογία τους οι Τούρκοι, απαιτώντας διαμοιρασμό των κερδών. Ψευτοϋπουργός των Κατεχομένων δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε είναι λογική η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, τα κέρδη από τα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο φυσικό αέριο να τοποθετηθούν σε ένα ειδικό ταμείο μέχρι να βρεθεί λύση.

«Τότε τα έσοδα από το φυσικό αέριο που θα κατατεθούν σε αυτό το ταμείο, όσο δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο, δεν θα πρέπει να τα αγγίξει κανένας. Αλλιώς η τουρκική πλευρά θα αντιδράσει», προειδοποίησε.
Το επιχείρημα είναι σαθρό. Οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται βεβαίως μερίδιο από το φυσικό αέριο ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως "πολίτες" όμως του ψευδοκράτους δεν δικαιούνται τίποτα. Μόνο μετά από λύση που θα ενώσει την Κύπρο θα έχουν δικαιώματα. Από την στιγμή που ανακήρυξαν χωριστό κράτος, πώς μπορεί το κράτος αυτό να έχει δικαιώματα στα έσοδα άλλου κράτους; Οι Τούρκοι δηλαδή, θέλουν να έχουν πλήρη δικαιώματα στο ψευτοκράτος τους, θέλουν και συμμετοχή στα έσοδα της Κύπρου.

Όσον αφορά τώρα, τον τίτλο, είχα αναφερθεί προ ημερών, ότι η όξυνση των προβλημάτων με την Τουρκία, έγινε όταν ο Ιωαννίδης ανακοίνωσε την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, ενώ η ανατραπείσα υπ’ αυτόν κατάσταση το απέφυγε, πριν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το γεγονός να αποτελεί ευλογία και όχι κατάρα.

Παρόμοιο τίτλο είχε προ διημέρου δημοσίευμα της Deutsche Welle, που αναδημοσίευσε η voria.gr: «Το φυσικό αέριο "ευχή και κατάρα" για την Κύπρο». Μεταξύ άλλων, αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι η διαμάχη για την εκμετάλλευση των κρυμμένων στο βυθό της θάλασσας κοιτασμάτων είναι εκρηκτική από γεωπολιτική άποψη και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε νέα στρατιωτική σύρραξη στην Κύπρο: γιατί και οι Τούρκοι θέλουν να έχουν μερίδιο».