Skip to main content

Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν της Εθνικής Πινακοθήκης

Ο πίνακας «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο είχαν κλαπεί το 2012 και βρέθηκαν σε μια κρύπτη στην Κερατέα - Μία σύλληψη - Πώς τους είχαν αρπάξει

Επειτα από 9 χρόνια βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ στα χέρια της βρίσκεται και ένα ακόμη κλεμμένο έργο, του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν.

Το «Γυναικείο Κεφάλι», το έργο που δημιούργησε το 1939 ο Πικάσο και χάρισε στην Ελλάδα εκλάπη το 2012 και μέχρι σήμερα η τύχη του ήταν άγνωστη. Εκτός από το έργο του Πικάσο, οι δράστες είχαν αφαιρέσει επίσης τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια, το οποίο ακόμα αγνοείται.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».

Ο κλεμμένος Πικάσο της Πινακοθήκης

Η υπόθεση έχει όλα τα στοιχεία ενός καλογραμμένου αστυνομικού μυθιστορήματος και είναι γνωστή στο αστυνομικό ρεπορτάζ ως «η ληστεία του αιώνα». Ο άγνωστος ή άγνωστοι -δεν διευκρινίστηκε ποτέ- με κουκούλα στο κεφάλι και με ένα κοπίδι αφαίρεσε/αν από το κάδρο το έργο που ο ίδιος ο Πικάσο δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη.

Παρά το γεγονός ότι ο φύλακας κυνήγησε τον δράστη, εκείνος κατόρθωσε να διαφύγει. Στη διερεύνηση της υπόθεσης είχε εμπλακεί η ελληνική αστυνομία, το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπήλων και η ΕΥΠ.

Πηγή: iefimerida.gr