Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
x

ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΓΕΝΙΑ «ΦΤΩΧΩΝ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο βουλευτής της ΝΔ σχολιάζει τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο και βάλλει κατά της πολιτικής της κυβέρνησης

Για πλήρη ανατροπή στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο του 2015 κάνει λόγο ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο 2018.
 
«Η νέα μείωση των μέσων καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 12,4 ευρώ το μήνα, που σημειώθηκε σε σχέση με πέρυσι, καθώς και η πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας -υπέρ της μερικής και σε βάρος της πλήρους απασχόλησης- ακυρώνουν απόλυτα τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) -στις νέες προσλήψεις- κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης. Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ» προσθέτει.

«Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη» συνεχίζει «δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- στη χώρα μας και η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Φεβρουάριος 2018), ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση».

Δηλαδή, εξηγεί ο ίδιος, «από το σύνολο των 2,03 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 613.119 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό 317,6 ευρώ!».

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017, συμπληρώνει ο κ. Βρούτσης, «η απογοητευτική αυτή εικόνα δεν δείχνει να αποκαθίσταται καθώς οι αρνητικές τάσεις σε όλα τα επίπεδα διευρύνονται συνεχώς».

«Η σύγκριση Φεβρουαρίου 2017 - Φεβρουαρίου 2018 δείχνει μείωση των μισθών τόσο της πλήρους όσο και της μερικής» αναφέρει.

«Επιπλέον από την 1/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώθηκαν λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Ενώ από την 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή μισθών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στο 5.680€» τονίζει και σημειώνει πως «το αφορολόγητο το 2014 ήταν 9.545 ευρώ. Η διαφορά που προκύπτει είναι 9.545-5.680 = 3.865 ευρώ, δηλαδή ετήσια φορολογική επιβάρυνση (3.865Χ20%) 773 ευρώ, που προκαλεί για όλους τους μισθωτούς την απώλεια ενός καθαρού μισθού».

«Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκει να κρύψει ο κ. Τσίπρας πίσω από τις θριαμβολογίες του, είναι η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων των 317,6 ευρώ, που ο ίδιος και το κόμμα του δημιούργησαν!» καταλήγει ο βουλευτής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ