Skip to main content

Wall Street: Κατέρρευσε εχθές ο Dow με πτώση 3.000 μονάδων

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 2.997,10 μονάδες, κταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη σε επίπεδο μονάδων στην ιστορία του.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε εχθές η Wall Street, παρά την παρέμβαση της Federal Reserve την Κυριακή με τον μηδενισμό των επιτοκίων της, καθώς τα δρακόντεια μέτρα που εφαρμόζουν οι κρατικές αρχές σε κάθε γωνιά του πλανήτη δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Οι θάνατοι από τον Covid-19 ξεπέρασαν τους 7.000, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα πλησιάζουν τα 180.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η πανδημία υποχρεώνει τη μία χώρα μετά την άλλη σε κλείσιμο συνόρων, ενώ εντός των συνόρων πληθαίνουν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων το κλείσιμο καταστημάτων και η απαγόρευση συναθροίσεων. Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι τα ακραία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ το α' εξάμηνο του 2020.

Η νέα παρέμβαση της Federal Reserve σε μια προσπάθεια να ανακόψει την οικονομική επιβράδυνση, με την κεντρική τράπεζα ουσιαστικά να μηδενίζει τα επιτόκια της και να δρομολογεί ταυτόχρονα ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο απότομης προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας ή ακόμα και ύφεσης τους επόμενους μήνες. Πλέον οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Δείκτες - Στατιστικά

Στα ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 2.997,10 μονάδες ή 12,93% και έκλεισε στις 20.188,52 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη σε επίπεδο μονάδων στην ιστορία του.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 324,89 μονάδες ή 11,98% στις 2.386,13 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 970,28 μονάδες ή 12,32% στις 6.904,59 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο, με τις 17 να καταγράφουν διψήφιες απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν Boeing (-23,85%), Travelers (-20,80%) και Home Depot (19,79%).

Η πτώση του S&P με το άνοιγμα της συνεδρίασης άγγιξε αμέσως το -8,14%, ενεργοποιώντας τον "αυτόματο διακόπτη" και οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης του δείκτη για 15 λεπτά. Οι λεγόμενοι "αυτόματοι διακόπτες (circuit breakers) είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω. Στην περίπτωση του S&P 500, το όριο ήταν η "βουτιά" του 8%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συγκεντρώνονται σε παρέες των 10 ατόμων και πάνω, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα φόβου στους επενδυτές που δεν έχουν ακόμα δει ένα ξεκάθαρο σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το πώς θα αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού.

Σημειώνεται ότι η σημερινή κατρακύλα ακολουθεί τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας που ξεπέρασαν το 8% για τον Dow Jones και τον S&P 500 που μαζί με τον Nasdaq ακολούθησαν τον βιομηχανικό δείκτη σε έδαφος bear market. Η τελευταία ορίζεται ως πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό ενός δείκτη.

Βουτιά 9,6% το αργό

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το αργό, ακολουθώντας το γενικότερο "τσουνάμι” πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς η επέλαση του κορωνοϊού στον πλανήτη έχει επιβάλλει "παύση” στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις επιδεινώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση.

Τη συνέχιση της ελεύθερης πτώσης στην τιμή του αργού δεν μπόρεσε να ανακόψει ούτε η έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve την Κυριακή, η οποία φαίνεται ότι δεν κατάφερε να μετριάσει τον πανικό των επενδυτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε και εχθές την κατρακύλα που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αλλά και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που οδήγησαν το αργό να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα του από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνοντας απώλειες άνω του 23%, παρά τη μικρή ώθηση που δέχθηκαν την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Βουτιά 2% ο χρυσός, στο -12% το ασήμι

Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο χρυσός, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, ενώ το ασήμι έκλεισε σε χαμηλό άνω των δέκα ετών καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω της ακραίας ανησυχίας και των καταιγιστικών πιέσεων που έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 30,20 δολ. ή  2% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 1.486,50 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου. Οι τιμές βρέθηκαν νωρίτερα να χάνουν πάνω από 4%.

Βουτιά σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαίου να χάνει σχεδόν 12% στα 12,816 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στα χαμηλά της ημέρας κατρακύλησε έως και 19%. Μεγάλες απώλειες γνώρισε και ο χαλκός, με το συμβόλαιο Μαίου να κατρακυλά 2,9% στα 2,3925 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Απριλίου έχασε σχεδόν 12% στα 657,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κατάφερε να σημειώσει μικρά κέρδη 0,3% κλείνοντας στα 1.514,10 δολ. ανά ουγγιά.

Πηγή: Capital.gr