Skip to main content

Welt: Οι άνθρωποι της εκκλησίας στην Ελλάδα παραμένουν διχασμένοι με τους εμβολιασμούς

Το μερίδιο ευθύνης της Εκκλησίας για τους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα, το σύστημα Κένταυρος στην επιτήρηση προσφύγων στον Γερμανικό Τύπο.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Welt αναφέρεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί υποχρεωτικών εμβολιασμών όσων είναι άνω των 60. Ο συντάκτης αντιπαραβάλλει την κατάσταση στη χώρα με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο «Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση» και σημειώνει: «Η Αθήνα ακολουθεί εδώ και καιρό μια σκληρή γραμμή κατά των ανεμβολίαστων, την οποία η Γερμανία προσεγγίζει με αργούς ρυθμούς. Η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά ένα lockdown, αφού η ταλαιπωρημένη οικονομικά χώρα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Επιπλέον, βασίζεται στον τουρισμό που δε συνάδει με ένα lockdown».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό κυρίως σε νεότερες ηλικίες, στην Ελλάδα είναι οι ηλικιωμένοι εκείνοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό οφείλεται μέχρι ένα βαθμό στο ρόλο της Εκκλησίας: «Αν και η Ιερά Σύνοδος στην Αθήνα κάλεσε επίσημα τους πιστούς της να σπεύσουν να εμβολιαστούν τον Ιούλιο, οι άνθρωποι της εκκλησίας παραμένουν διχασμένοι με τους εμβολιασμούς, φιλοξενώντας στους κόλπους τους μερικές από τις ισχυρότερες αντιεμβολιαστικές εκστρατείες στη χώρα, ενώ υποστηρίζουν ότι η πίστη στην εκκλησία είναι ισχυρότερη από τον ιό και τα εμβόλια είναι πράγματα του διαβόλου».

Ένας «Κένταυρος» επιτηρεί τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει το νέο σύστημα ασφαλείας που έχει εγκατασταθεί σε ελληνικά προσφυγικά κέντρα, κάνοντας λόγο για «μία τρέλα που πρέπει να σταματήσει» και γράφει: «Αυτό που συμβαίνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε κάποια ελληνικά νησιά, μας απειλεί όλους. Πρόκειται για ένα καθεστώς πλήρους παρακολούθησης ανθρώπων, για γενικευμένες υποψίες και την καταπάτηση δικαιωμάτων. Η Ελλάδα θέτει σε λειτουργεία το σύστημα επιτήρησης των προσφύγων "Κένταυρος", το οποίο χρηματοδοτείται από φόρους των πολιτών της ΕΕ και θα παρακολουθεί τους αιτούντες άσυλο σε κάθε βήμα στους καταυλισμούς, αναλύοντας τη συμπεριφορά τους. Αυτό είναι εφικτό επειδή οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα συρματοπλέγματα, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναζητούν προστασία και ασφάλεια, ενώ θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη βία και την έλλειψη προοπτικών, δεν έχουν τρόπο να αμυνθούν. Οι καταυλισμοί μετατρέπονται έτσι σε ένα εργαστήριο νέων τεχνικών επιτήρησης».

Καταλήγοντας, ο σχολιαστής επισημαίνει ότι στην ελληνική μυθολογία «οι Κένταυροι θεωρούνταν άγριοι, βίαιοι και λάγνοι - μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα», ενώ υπογραμμίζει σκωπτικά, ότι «όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα με αυτό το όνομα απέναντι σε αδύναμους, δείχνει τι είδους εικόνα έχει για τον άνθρωπο και τι πιστεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με αφορμή την Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η Tagesspiegel αναφέρεται στο φετινό έτος μνήμης για την Ελλάδα. «Η χώρα είναι 40 χρόνια στην ΕΕ, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εισβολή της Βέρμαχτ και η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε ακριβώς πριν από 200 χρόνια», γράφει χαρακτηριστικά. Κάνοντας μία αναδρομή στους γερμανούς συγγραφείς που παραβρέθηκαν, παρά την πανδημία, στην έκθεση βιβλίου δια ζώσης, αναφέρεται στις κοινές ιστορικές διαδρομές της Ελλάδας και της Γερμανίας: «Και οι δύο κοινωνίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την προσφυγική κρίση το 2015 και διαμορφώνονται ιστορικά από εμπειρίες προσφυγιάς. Η Ελλάδα με 1,2 εκατομμύρια που εκδιώχθηκαν από τη Μικρά Ασία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία από τα 14 εκατομμύρια που φυγαδεύτηκαν από ανατολικές περιοχές μετά το 1945».

Και όπως επισημαίνει ο συντάκτης, η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα στη συμφωνία της κυβερνητικής συμμαχίας, στην ενότητα που αφορά ζητήματα Μνήμης: «Οι συζητήσεις στη χώρα έχουν αναδείξει ότι „η κοινή επεξεργασία του παρελθόντος δεν έχει ολοκληρωθεί" (…), ενώ εκδηλώσεις όπως η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι τέτοιοι ακριβώς τόποι εργασίας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την έκθεση «Διαιρεμένες μνήμες / Gespaltene Erinnerungen» και την παρουσίαση της έκδοσης του καταλόγου της, τα οποία αναφέρονται στα μοιραία χρόνια 1940-1950 για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η έκθεση που βρίσκεται τώρα στην Κολωνία, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, την αδελφοποιημένη πόλη της Κολωνίας, το 2016, δείχνοντας όλη τη φρίκη της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα».

Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle