Skip to main content

Welt: Η έλλειψη πρόνοιας στην Ελλάδα οδηγεί πρόσφυγες στη Γερμανία

Ρεπορτάζ στη Welt για πρόσφυγες που φτάνουν από την Ελλάδα στη Γερμανία ζητώντας εκ νέου άσυλο.

«Πολλοί πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει προστασία στην Ελλάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία. Ο λόγος είναι η καλύτερη κρατική πρόνοια στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη, επειδή οι απελάσεις προς την Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατες. Αιτία οι πολλές αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων» αναφέρει σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της η Welt.

Όπως παρατηρεί «σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων αρωγής, οι αιτούντες άσυλο, που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεν έχουν καλύτερη τύχη από τους διαμένοντες στα νησιά (…) Ως αποτέλεσμα πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μετακινούνται προς τη Γερμανία και μάλιστα σε αυξανόμενο αριθμό». Σύμφωνα με την Welt «ο αυξανόμενος αριθμός δευτερογενών αιτήσεων ασύλου προκαλεί την οργή της γερμανικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι βάσει του γερμανικού δικαίου δεν προβλέπεται δεύτερη υποβολή αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η αίτηση ασύλου είναι "απαράδεκτη εάν ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ήδη χορηγήσει διεθνή προστασία σε αλλοδαπό", αναφέρει το γερμανικό υπ. Εσωτερικών.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες τίθεται το δίλημμα: Σε αντίθεση με τους μετανάστες, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία αιτήματος ασύλου, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες επίσημα απολαμβάνουν πολλές ελευθερίες (…) Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποτρέψει μια αναχώρησή τους. Μόλις φτάσουν στη Γερμανία, η απέλασή τους αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των καταστροφικών συνθηκών στην Ελλάδα». Αυτό προκύπτει, όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ, από σειρά γερμανικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι και «στη γερμανική βουλή η πίεση για το θέμα αυτό αυξάνεται».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle