Skip to main content

WWF-Greenpeace: SOS σε πολίτες για το «σκανδαλώδες» περιβαλλοντικό ν/σ

Για τρανταχτή αδιαφάνεια και αδιανόητα προκλητική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ υπέρ των εξορύξεων πετρελαίου στη χώρα μας κάνουν λόγο οι δύο περιβαλλοντικές

WWF Ελλάς και Greenpeace ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητούν από τους πολίτες την έκτακτη και άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να αποσυρθούν οι σκανδαλώδεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, διατάξεις από το νομοσχέδιο για τον "Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας"1 που κατέθεσε το ΥΠΕΝ την περασμένη Παρασκευή προς συζήτηση και ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι το πολυνομοσχέδιο είχε τεθεί αρχικά σε δημόσια διαβούλευση με 66 άρθρα.[2] Ωστόσο, επισημαίνουν, «η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας».

Όπως σχολιάζουν οι δύο ΜΚΟ, η παγκόσμια πανδημία και οι πρωτοφανείς επιπτώσεις στις ζωές και την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση επίσπευση των αλλαγών στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία: αλλαγές που την καθιστούν κοινωνικά δικαιότερη και πιο ανθεκτική, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της ρύπανσης, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.[3]

Αντί αυτού, τονίζουν, «με σύσσωμη τη χώρα σε κατάσταση καραντίνας η κυβέρνηση περνάει κυριολεκτικά "κάτω από το τραπέζι" προκλητικές διατάξεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της Επικράτειας».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν Greenpeace και WWF, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θέτει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας σε πρωτοφανή κίνδυνο, καθώς για πρώτη φορά:

  • Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (Άρθρο 44).
  • Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110).

Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρουν, το WWF Ελλάς και η Greenpeace ξεκινούν κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών, με σκοπό να καταψηφιστούν «οι επικίνδυνες αυτές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον και την οικονομία και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Καλούμε όλους τους πολίτες να υπογράψουν στον παρακάτω σύνδεσμο, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις». Ο σύνδεσμος: https://support.wwf.gr/action/with-greenpeace-against-oil

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, σχολίασε: «Όταν με αφορμή τον κορονοϊό πριν λίγες ημέρες οι επιστήμονες του ΟΗΕ τόνισαν ότι 'η φύση μας στέλνει μήνυμα', στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μάλλον κοιτούσαν αλλού. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι κατέθεσαν βιαστικά ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητά η επιστήμη: αφήνει έκθετα τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας σε μία βρώμικη και επικίνδυνη βιομηχανία, η οποία κανονικα θα έπρεπε να μετράει λίγα χρόνια ζωής ακόμα. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου να το ανατρέψουμε αυτό και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε».

Η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς, σχολίασε: «Το νομοσχέδιο δίνει την εικόνα μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να αφουγκραστεί τα περιβαλλοντικά μηνύματα των καιρών. Η πανδημία μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των ανθρώπων είναι ένα με την υγεία του πλανήτη. Διαπερνώντας τη μέχρι σήμερα προστατευτική για τα οικοσυστήματα νομοθεσία, με διατάξεις που επιτρέπουν εξορύξεις πετρελαίων σε προστατευόμενες περιοχές, και αφαιρώντας το δικαίωμα γνώμης από δημοτικές αρχές περιοχών όπου θα γίνουν πετρελαϊκές έρευνες, η κυβέρνηση προσφέρει δώρα σε μια βιομηχανία που πνέει τα λοίσθια».

Παράλληλα, συνεχίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το πολυνομοσχέδιο-εξπρές επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.

Οι δύο οργανώσεις θα εντείνουν τις προσπάθειές τους μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε «να απαλειφθούν ή να βελτιωθούν ουσιαστικά όλες οι προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, πέραν αυτών που αφορούν στις εξορύξεις». Περισσότερες πληροφορίες για τη συνολική κριτική και τις προτάσεις επί του νομοσχεδίου μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των δύο οργανώσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν από το Υπουργείο:

  • Να μην επιτρέψει στην πετρελαϊκή βιομηχανία να αλώσει κάθε περιβαλλοντική προστασία, στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν λόγο και να αποσύρει άμεσα όλες τις διατάξεις για τις εξορύξεις από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
  • Να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να ακυρώσει τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα, βάζοντας τέλος στο σήριαλ περιβαλλοντικού τρόμου που εκτυλίσσεται σε τεράστιες χερσαίες ή/και θαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης.

[1] Νομοσχέδιο "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις" (πολυνομοσχέδιο). Το πολυνομοσχέδιο στην τελική του μορφή όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 130 Άρθρα. Δείτε εδώ το Πολυνομοσχέδιο και εδώ την Αιτιολογική Έκθεση.

[2] Δείτε τα σχόλια του WWF Ελλάς και της Greenpeace που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου

[3] Με περισσότερο από το 75% των λοιμωδών νοσημάτων να προέρχονται από το ζωικό βασίλειο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον μας και τονίζουν την ανάγκη προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Inger Andersen, πρόσφατα προειδοποίησε ότι "η φύση μας στέλνει μήνυμα" με αφορμή τον κορωνοϊό.