Skip to main content

WWF: Τα πέντε ερωτήματα που «καίνε» τη Δαδιά (φωτο)

«Η οδυνηρή αυτή οικολογική καταστροφή ας γίνει η αφορμή για να δούμε επιτέλους με άλλο μάτι την ουσιαστική προστασία των δασών μας»

Για 7η συνεχόμενη ημέρα, η πυρκαγιά μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο με τις έως τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς και επισημαίνει: «Η φωτιά καίει τον μεγάλο πυρήνα του Πάρκου και εγείρει τεράστια ανησυχία εντός και εκτός της χώρας: ένας παγκόσμιας σημασίας οικολογικός θησαυρός, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά, καίγεται επί μέρες και μάλιστα χωρίς ακραίες συνθήκες!».

Όπως λέει η περιβαλλοντική οργάνωση, όσο η πυρκαγιά συνεχίζει θα ήταν ανεύθυνο να προβεί ο οποιοσδήποτε σε οριστικό απολογισμό και βιαστικά συμπεράσματα. Σε τοπικό επίπεδο, οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας, του στρατού, των εθελοντών, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών και μη φορέων και οργανώσεων, των υλοτομικών συνεταιρισμών και των κατοίκων της περιοχής έχουν υπάρξει συγκινητικές και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια. Αξίζει μάλιστα, να υπογραμμιστεί ότι φέτος είχε προηγηθεί έγκαιρη συντήρηση σημαντικού μέρους δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. «Δυστυχώς όμως, στις δασικές πυρκαγιές όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και τα μέχρι στιγμής δεδομένα μόνο θλίψη προκαλούν», τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στη Greenagenda.gr