Skip to main content

X-Climb: Ο τοίχος αναρρίχησης από τη Θεσσαλονίκη που κατακτά… κορυφές

Η Δέσποινα Τσουτσούλη, αν και σπούδασε τεχνολόγος ιχθυολόγος και εργάστηκε σε μυδοκαλλιέργειες, μαγεύτηκε από τον κόσμο της εσωτερικής αναρρίχησης

Δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να αγγίξει… κορυφές χωρίς να ανέβει σε βουνά, να εκτονωθεί και να γυμναστεί ταυτόχρονα, θέτοντας κάθε φορά ένα νέο στόχο. Η Δέσποινα Τσουτσούλη, αν και σπούδασε τεχνολόγος ιχθυολόγος, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κτηνιατρική υδρόβιων οργανισμών και εργάστηκε επί χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση μυδοκαλλιεργειών στην Καβάλα, μαγεύτηκε τελικά από τον κόσμο της εσωτερικής αναρρίχησης.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2021 άνοιξε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Μητροπολίτου Γενναδίου 10, το X-Climb, έναν χώρο με 50 διαδρομές, πολύ χρώμα και προκλήσεις που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να βαρεθεί. Σε μια έκταση 170 τ.μ., που προσεχώς θα γίνει 270 τ.μ., και απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, η Δέσποινα Τσουτσούλη, που έχει σπουδάσει πλέον και προπονήτρια, στεγάζει το όνειρό της για τα… ύψη που ο καθένας μας μπορεί να φτάσει, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του.

«Υπάρχει ένα συνεχές challenge στον χώρο, που διαθέτει 50 διαδρομές. Ο κόσμος δεν βαριέται και μπορεί με ασφάλεια να αποκτήσει ένα χόμπι που δυναμώνει το σώμα ενεργοποιώντας μέχρι και τον τελευταίο μυ» λέει στη Voria η Δέσποινα Τσουτσούλη. Όπως η ίδια εξηγεί, η διαφοροποίηση του X-Climb είναι πως, πέραν του bouldering –αναρρίχησης στα 4 μέτρα με στρώματα- μπορεί κανείς να αναρριχηθεί σε ύψος 7 μέτρων με σκοινιά. Επίσης, το X-Climb διαθέτει δύο αυτόματα ασφαλιστήρια, τα οποία σε κατεβάζουν αργά, όταν αποφασίσεις να πέσεις.

Ο χώρος απευθύνεται τόσο σε αρχάριους, όπου δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση, όσο και σε προχωρημένους, ενώ διαθέτει και τμήματα εκμάθησης αναρριχητικής τεχνικής. Επίσης, φιλοξενεί παιδικά πάρτι και εκδηλώσεις συλλόγων.

Η ανταπόκριση δε του κόσμου στο X-Climb έκανε τη Δέσποινα Τσουτσούλη να αποφασίσει να το επεκτείνει, απευθυνόμενη πριν από μερικούς μήνες για χρηματοδότηση στην The People’s Trust, που μοιράστηκε το όραμά της.

«Όσοι έρχονται θέλουν να γυμναστούν περνώντας όμως ταυτόχρονα και καλά. Μετά από λίγο η αναρρίχηση γίνεται… εθισμός και βλέποντας την ενδυνάμωση του σώματός τους επανέρχονται. Άλλωστε, νιώθει κανείς μια ευφορία, καταφέρνει κάτι κι αυτή η αίσθηση της επίτευξης του στόχου είναι η πιο σημαντική» λέει η ίδια.

Από τις μυδοκαλλιέργειες στους τοίχους αναρρίχησης

Η αγάπη της Δέσποινας για την αναρρίχηση σε εσωτερικό χώρο ξεκίνησε όσο ζούσε ακόμα στην Καβάλα και εργαζόταν ως τεχνολόγος ιχθυολόγος στις μυδοκαλλιέργειες της οικογένειάς της. Εκεί το ασκούσε ως χόμπι σε μια μικρή πίστα, όταν όμως βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και έκανε οικογένεια, άρχισε να βλέπει άλλη προοπτική στην αναρρίχηση. Μάλιστα, ο σύζυγός της, εκπαιδευτής αναρρίχησης βουνού, της έδωσε νέα ερεθίσματα, οπότε βρέθηκε να εντρυφεί στο άθλημα, έκανε σεμινάρια και άρχισε να εργάζεται σε έναν χώρο εσωτερικής αναρρίχησης.

Μετά τις αλλεπάλληλες καραντίνες αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση και να μοιραστεί τη χαρά της αναρρίχησης και με άλλους. Μάλιστα, τελευταία η Δέσποινα προετοιμάζει στο X-Climb και παιδιά για αγωνιστική ομάδα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.