Skip to main content

Ξανθός από Θεσσαλονίκη: Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας

Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες υγείας.

Για συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας κατήγγειλε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας για Ισότητα και Αξιοπρέπεια στην Υγεία» που διοργάνωσαν η Θεματική Υγείας των νομαρχιακών επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης και η τοπική νεολαία του κόμματος. Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που, όπως είπε, αποτυπώνεται στους δείκτες ως υγειονομική τραγωδία. Τόνισε δε ότι η αποτυχία δεν οφείλεται σε ανικανότητα, αλλά σε συνειδητή επιλογή. "Υπάρχουν αποτρέψιμοι θάνατοι στη χώρα μας, εάν υπήρχε άλλου τύπου διαχείριση και η πανδημία αντιμετωπιζόταν ως ευκαιρία ενίσχυσης του ΕΣΥ. Δεν απέτυχαν επειδή είναι ανίκανοι ή διαχειριστικά ανεπαρκείς.Απέτυχαν επειδή είναι σκληρά νεοφιλελεύθεροι, δεν πιστεύουν στο ΕΣΥ και έχουν δυσανεξία σε πολιτικές που μειώνουν τις ανισότητες", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες υγείας, ενώ έκανε πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ΣΔΙΤ και επιβολή της κουλτούρας του ιδιωτικο-οικονομικού τομέα. "Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας", είπε και πρόσθεσε πως, επειδή δεν ήθελε να κάνει επένδυση στην υγεία, όλα γίνονταν ατελώς και καθυστερημένα, για αυτό δεν ήταν αποτελεσματικά. "Σήμερα είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα υπάρξει μια παρέμβαση που θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, το κλίμα απόγνωσης και θα αντιμετωπιστεί δραστικά η κρίση που έχει υποστεί το ΕΣΥ ή διαφορετικά η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη. Το δίλημμα είναι απλό: ή θα υπάρξει σοβαρή προετοιμασία και σοβαρό σχέδιο ή θα συρρικνώνονται οι δημόσιες δομές και το κενό θα το καλύπτει η αγορά", τόνισε.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο λαός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. "Η κοινωνία, παρά την απογοήτευση στο πολιτικό σύστημα, θα μας δώσει ξανά την ευκαιρία σε συνθήκες πιο δύσκολες από αυτές του 2015", σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει έτοιμο σχέδιο για την υγεία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπεύθυνος Θεματικής Υγείας Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ρόκος, ο οποίος ανέφερε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπήρχε σοβαρή αποστασιοποίηση από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. "Η μόνη χώρα που παρέμεινε προσκολλημένη στο μοντέλο αυτό ήταν η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη", είπε και πρόσθεσε πως "ο διαρκής αποκλεισμός των μη εχόντων από την υγεία είναι η επιτομή της πιο χυδαίας διάκρισης". Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το ΕΣΥ, προκειμένου να αποσοβηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές στο έκτο κύμα της πανδημίας.

Για ιδεολογική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, η αξία του οποίου φάνηκε περίτρανα στη διάρκεια της πανδημίας, έκανε λόγο ο υπεύθυνος Θεματικής Υγείας Ν.Ε. Β' Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μουρατίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Μάρδας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και στελέχη του κόμματος.