Skip to main content

Ξανθός: Δεν περισσεύει κανένα νοσοκομείο και καμιά κλινική στο ΕΣΥ

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι σήμερα δεν περισσεύει κανένα νοσοκομείο και καμιά κλινική στο ΕΣΥ, όλες έχουν τη συνεισφορά τους.

Σήμερα δεν περισσεύει κανένα νοσοκομείο και καμιά κλινική στο ΕΣΥ, όλες έχουν τη συνεισφορά τους στη δημόσια περίθαλψη - και το ζητούμενο είναι, όχι απλώς να μην καταργηθούν δομές, αλλά να στελεχωθούν καλύτερα, να διατηρήσουν τις αναπτυγμένες κλίνες και τις υποδομές τους και να βελτιώσουν την επιστημονική - λειτουργική συνεργασία μεταξύ τους, στοχεύοντας στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας». Αυτό επισήμανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο-ΚΥ Νεάπολης, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και το νοσοκομείο-ΚΥ της Σητείας.

Ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τη διοίκηση, τα σωματεία εργαζομένων και τους «ανθρώπους της 1ης γραμμής» όπως τους χαρακτήρισε και ενημερώθηκε για την κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας του Λασιθίου. Όπως του αναφέρθηκε, η αποκλειστική σχεδόν επικέντρωση των δομών υγείας στην πανδημία, έχει ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων. Παράλληλα συζητήθηκε στις συναντήσεις η ανάγκη γενναίας ενίσχυσής τους με μόνιμο προσωπικό, θεσμοθετώντας επιπλέον κίνητρα στελέχωσης (οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, βαθμολογικά) με ειδικευμένους γιατρούς στις δυσπρόσιτες περιοχές και στις άγονες ειδικότητες (π.χ. αναισθησιολογία).

Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, με τον οποίο όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, συμφώνησαν για την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του νοσοκομείου Σητείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

«Δηλώθηκε με σαφήνεια ότι κάθε σκέψη για υποβάθμιση και απαξίωση δημόσιων δομών περίθαλψης με πρόσχημα τον εξορθολογισμό του Χάρτη Υγείας της χώρας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, θα βρει απέναντι της τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο κ. Ξανθός. «Ο μόνος δρόμος είναι η ισόρροπη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας στο Λασίθι, αναγνωρίζοντας τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και αναβαθμίζοντας συνολικά το ρόλο κάθε νοσοκομείου στην προστασία της δημόσιας υγείας» συμπλήρωσε