Skip to main content

Ξανθός για μελέτη Λύτρα: Eγκληματικές οι ευθύνες Μητσοτάκη στην υγειονομική κρίση

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι «πολλές και εγκληματικές».

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας αποδίδει ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Περιστύλιο της Βουλής.

Διαβάστε ακόμη: Mελέτη Λύτρα: Επιδείνωση της θνησιμότητας των ασθενών με covid εντός και εκτός ΜΕΘ

«Η νέα επιστημονική μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι γνωστό στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα εδώ και παρά πολύ καιρό. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Οφείλεται», σύμφωνα με τον ίδιο, «κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι «το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός. Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης. Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών».
 
«Θεωρούμε», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός, «ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές».

Καταληκτικά ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη».